in

Novo žarište u Evropi! Trupe čekaju naređenje za pokret- Preti sukob velikih razmera

Tiraspolj je zabrinut zbog informacija koje ukazuju da se na teritoriji Moldavije obučavaju specijalne snage koje će imati zadatak da izvode provokacije u Pridnjestrovlju, rekao je danas ministar spoljnih poslova nepriznate države Pridnjestrovlje Vitalij Ignatjev, prenose „RIA Novosti“.

Igantjev podseća na obaveštajne podatke bezbednosnih snaga Pridnjestrovlja objavljene u petak prema kojim strani stručnjaci u Moldaviji pripremaju borbene jedinice za diverzije i terorističke napade na objekte nepriznate republike. U ovim jedinicima, kako navodi, ima i Ukrajinaca.

Danas, Ignatjev dodaje da ove borbene grupacije već imaju određeno borbeno iskustvo, o čemu je obavestio i zamenika premijera Moldavije Olega Serebrjana na sastanku u Tiraspolju.

– Izuzetno smo zabrinuti zbog ovih negativnih tendencija. Verujemo da su mir i stabilnost na obalama Dnjestra najvažniji uslovi za normalan dijalog, život ljudi i bezbednost i za to da možemo mirno da gledamo u budućnost – istakao je.

Poručuje i da se nada da će svi međunarodni učesnici pregovora, a, pre svega, pripadnici OEBS-a, uložiti potrebne napore kako bi se sprečile provokacije.

Podsetimo, u pregovaračkom procesu o Pridnjestrovlju učestvuju Tiraspolj i Kišinjev, kao strane konflikta, ali i Rusija i Ukrajina. OEBS ima ulogu posrednika, dok su EU i SAD posmatrači.


Poslednji pregovori u tom formatu održani su još 2019. godine.

Najveći broj stanovnika Pridnjestrovlja, više od 60 odsto njih, su Rusi i Ukrajinci. Još od pre raspada SSSR-a ovaj region radio je na izlasku iz sastava Moldavije, iz straha da bi ta država mogla da se ujedini sa Rumunijom.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Novo žarište u Evropi! Trupe čekaju naređenje za pokret- Preti sukob velikih razmera first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /