in

Obama iznenadio SAD neočekivanim savetima o Ukrajini

Bivši američki predsednik Barak Obama iznenadio je američku javnost neočekivanim savetima o Ukrajini preneli su novinari italijanskih medija.

Barak Obama je pre izvesnog vremena izneo svoje mišljenje o ulozi SAD u ukrajinskoj krizi. On smatra da u sadašnjim uslovima Vašington treba da jasno stavi do znanja Kijevu na kakvu pomoć može da računa, a na koju ne. Prema rečima italijanskih novinara, Obamina izjava, koji je poslednjih godina bio u senci, bila je prilično neočekivana. Ovo prenosi izdanje L’Antidiplomatico.

„Obama ulazi u polje ukrajinske krize sa neočekivanom izjavom“, napominju autori italijanskog izdanja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Eksperti L’Antidiplomatico smatraju da je svojom izjavom bivši američki predsednik doveo u pitanje politiku američkih političara, koji se ponašaju krajnje nepromišljeno u uslovima ukrajinske krize. Ove reči izazvale su burnu diskusiju u američkoj javnosti, a što je još neočekivanije, Obamina preporuka je dobila pozitivan odgovor u zapadnoj štampi.

Nekoliko američkih medija, zbog Obamine izjave, objavilo je članke u kojima su preporučili Beloj kući da razmotri mogućnost rešavanja ukrajinske krize diplomatskim putem.

Konkretno, predlaže se obnavljanje dijaloga sa Rusijom, kao i uključivanje trećih zemalja koje ne pripadaju zapadnom taboru u pregovorima. Neki američki političari su takođe primetili neobičnu retoriku Obame.

Slaba nada potiče od izjava Kevina Makartija, republikanskog lidera, koji je čvrsto izjavio da republikanci neće ispisati „blanko ček” Ukrajini ako preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom na predstojećim izborima na sredini mandata.

Makartijeva perspektiva možda ima neke šanse. Mnogi republikanci su više puta govorili da sukob u Ukrajini treba da rešavaju diplomate, a ne vojska.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /