in

Obara rekorde u izvozu automobila, izbija na prvo mesto

Ovakvom rezultatu Kine najviše je doprinela odlična prodaja kineskih vozila u Rusiji i Meksiku, ali i Evropi i jugoistočnoj Aziji

Kina je na dobrom putu da postane najveći izvoznik automobila u svetu prvi put, zahvaljujući velikom izvozu vozila u Rusiju i Meksiko, ali i sve većem korišćenju električnih vozila (EV).

Kina je izvezla 4,41 milion automobila od januara do novembra, što je za 58 odsto više nego u istom periodu prošle godine, pokazali su preliminarni podaci Kineskog udruženja proizvođača automobila (CAAM).

To stavlja Kinu ispred doskorašnjeg lidera u izvozu, Japana, koji je uprkos povećanju od 15 odsto, izvezao 3,99 miliona vozila u prvih 11 meseci ove godine, prenosi „Nikei Azija“.

Očekuje se da će zaključno sa decembrom Japan da izveze 4,3 miliona vozila.

Prethodno je Japan pao sa prvog mesta 2016. godine, a tada je Nemačka bila lider u izvozu automobila.

Ovakvom rezultatu Kine najviše je doprinela odlična prodaja kineskih vozila u Rusiji i Meksiku, ali i Evropi i jugoistočnoj Aziji.

Kina je u periodu od januara do oktobra izvezla 730.000 automobila u Rusiju, što je sedam puta više nego u istom vremenskom periodu u 2022. godini.

Posle Rusije, Meksikanci su najviše kupovali kineska vozila, gde je prodato 330.000 automobila, što je skok za 71 odsto u odnosu na prošlu godinu.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /