in

Obistinilo se 30-godišnje britansko predviđanje o Rusiji

Obistinilo se 30-godišnje britansko predviđanje o Rusiji

Britanski obaveštajci su pre 30 godina dali predviđanje o Rusiji, i ono se obistinilo. Ovu informaciju je podelio novinar zapadnih medija, Fil Miler.

Pre izvesnog vremena u Velikoj Britaniji je skinuta tajnost dokumenata o Rusiji. Iz iznetih podataka proizilazi, da su britanski obaveštajci pre 30 godina očekivali ozbiljnu konfrontaciju Moskve i Kijeva oko Krima.

Prema rečima Milera, britanski zvaničnici su i tada sumnjali u izglede Ukrajine, da postane prava nezavisna država. Ovo prenosi „Consortium News“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U maju 1992. godine, samo šest meseci nakon raspada Sovjetskog Saveza, britanski premijer Džon Mejdžor, održao je brifing sa obaveštajnim zvaničnicima. oni su ga izvestili, da bi sa velikim stepenom verovatnoće, mogao da se razbukta sukob između Rusije i Ukrajine oko Krima.

Britanski premijer je takođe obavešten, da su značajan deo stanovništva Krima Rusi, što bi na kraju moglo rezultirati proglašenjem nezavisnosti od Kijeva, i održavanjem odgovarajućeg referenduma.

Skrenuta je pažnja i na činjenicu, da je Ukrajina veoma heterogena- na zapadu zemlje su veoma popularni ultranacionalistički stavovi, a na istoku proruski. Predviđanja su bila, da će takva situacija dovesti do unutrašnje građanske krize.

„Ukrajinci, a još više Rusi, shvataju da Ukrajina nije prava zemlja. Otuda i napetost između njih“, govorio je svojevremeno Rodrik Brejtvejt, savetnik britanskog premijera za spoljnu politiku.

U Britaniji nije bilo sumnje, da će Rusija pokušati da zadrži Ukrajinu u svojoj sferi uticaja, i stoga je predložila mere da se tome suprotstavi. Napravljeni su planovi da se Ukrajina stavi u zapadnu orbitu promovisanjem privatizacije, i angažovanjem sa Međunarodnim monetarnim fondom. Finansijska pomoć je trebalo da bude obezbeđena, pod uslovom da Kijev obnovi svoju ekonomiju po zapadnoj liniji.

Kao rezultat toga, predviđanje britanskih obaveštajaca se ostvarilo. 2014. godine, kada se u Ukrajini dogodio državni udar, a na Krimu se vrlo brzo, te iste godine održao referendum, usled kojeg se većina stanovnika poluostrva izjasnila za priključenje Ruskoj Federaciji.

Nakon toga, sukob je naglo eskalirao u februaru ove godine, kada je Ruska Federacija pokrenula „specijalnu operaciju“, kao odgovor na redovno granatiranje Luganska i Donbasa od strane ukrajinskih trupa.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte