in

Oboren američki MQ-9 Reaper! (VIDEO)

Američka bespilotna letelica MQ-9 REAPER oborena je u četvrtak uveče u predgrađu Bagdada. Snimci srušenog drona osvanule su na društvenim mrežama.

Zvanično niko nije preuzeo odgvornost, ali se već obaranje MQ-9 Reaper pripisuje proiranskim milicijama.

Takođe navodi se da je u pitanju, sad već čuveni projektil 365.

RQ-9 „REAPER”

Ova bespilotna letelica nastala je kao proizvod kompanije „General Atomics Aeronautical Systems kao savremena borbena bespilotna letelica koja je nastala iz izviđačke bespilotne letelice MQ-1 „Predator.

Konstruisana je kao borbena letelica za dejstva po pokretnim i nepokretnim ciljevima sa velikih visina i u složenim meteo situacijama.

Iako je primarna namena borbeno delovanje ova bespilotna letelica može da se koristi i u seknudarnim misijama, pre svega izviđačkim zadacima prikupljanju obaveštajnih podataka i nadzoru teritorije.

Od opreme ova besiplotna letelica poseduje: višenamenski nišanski sistem MTS-B (Multi Spectral Targeting System-B), u kome je integrisan infracrveni IC senzor, dnevna monohromatska kolor TV kamera, kao i televizijska kamera sa pojačivačem signala, obeleživačem ciljeva i laserskim daljinomerom.

Ova bespilotna letelica poseduje radar AN/APY-8 Lynx II radar sa dva osnovna moda rada – SAR (Synthetic Aperture Radar) i GMTI/ DMTI (Ground/Dismount Moving Target Indicator).

Ovu bespilotnu letelicu pokreće turbopropelerski motor TRE331-10. Borbeni radijus ove bespilotne letelice je 2.200 km, a maksimalna visina leta 15.200 m. Letelicom se upravlja iz komandnog centra i vrše je dva člana posade, pilot i operater senzora i sklopova.

PVO RAKETA “358”

Američki zvaničnici su označili ovu raketu kao “358”. Navodno je reč o raketi zemlja-vazduh, opremljenoj elektro-optički senzor i optički blizinski osigurač, omogućavajući mu da eksplodira kada je u blizini aviona.

Projektil zemlja -vazduh je dug 2,7 metara i za koristi kerozin ili dizel gorivo sa pojačivačem na čvrsto gorivo.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /