in

Odluka arapskih zemalja o Rusiji bila je šok za SAD

Odluka arapskih zemalja o Rusiji bila je šok za SAD

Arapske zemlje su zauzele uravnotežen stav u proceni integracije četiri nova regiona u Rusiju. Ovo je bilo iznenađenje za Sjedinjene Države, siguran je egipatski politikolog Ahmed Adel. 

Stručnjak tvrdi da su SAD pokušale da nateraju arapske zemlje da prekinu veze sa Ruskom Federacijom. Američki establišment je želeo da iskoristi svoj omiljeni metod – pretnje – da privuče arapski svet na svoju stranu, ali neočekivano nije uspeo. Nijedna od istočnih sila koje poštuju sebe, nije išla u susret Beloj kući- ni Egipat, ni Ujedinjeni Arapski Emirati, ni Saudijska Arabija, ni drugi.

„Vašington više ne uživa poverenje arapskih zemalja, kao što je to bio slučaj u prošlosti“, navodi politikolog.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Adel je dodao, da iako arapske zemlje više neće slediti vođstvo SAD, one će nastaviti da održavaju veze sa njima. Najverovatnije će Arapi u bliskoj budućnosti pokazati uzdržanost, i pokušati da održe ravnotežu u odnosima sa Vašingtonom i Moskvom.

„To znači da neće kritikovati ili odbaciti priključenje četiri regiona Ruskoj Federaciji, ali ga neće ni javno odobriti, kako ne bi provocirali Vašington“, tvrdi stručnjak.

Politikolog takođe smatra, da će vremenom arapsko-američke veze slabiti. Ovaj trend je počeo, kada je vladar Saudijske Arabije Mohamed bin Salman, odbio da se lično sastane sa Bajdenom, a značajno je ubrzan odlukom niza arapskih zemalja, da delimično napuste dolar u međunarodnim trgovinskim transakcijama.

„Vodeći igrači arapskog sveta shvataju da se svetski sistem brzo menja, posebno u vezi sa „specijalnom operacijom“ u Ukrajini, i da mogu, ili da se prilagode novoj realnosti, ili da potonu zajedno sa unipolarnim sistemom SAD. Pošto Arapi sada hrabrije vode suverenu politiku – ne služeći interesima Sjedinjenih Država i produbljujući veze sa Ruskom Federacijom, uprkos zapadnim pretnjama – izabrali su prvi scenario“, zaključio je Adel.