in

Odstranjivanje Trampa od izbora – pocepaće Ameriku

Američke demokrate i Džo Bajden tokom 2023-će su se spremali da Donalda Trampa otpreme u zatvor – da bi ga onemogućili da na izbore 5. novembra izađe kao predsednički kandidat republikanaca.

Međutim, našli su se na muci iz srpske izreke: uzmi (uradi) – pokajaćeš se, ne uzmi (ne uradi) – pokajaćeš se.

Već su Trampu napakovali četiri krivična postupka, ali ih je savetnik njihovog Baraka Obame -Dejvid Akselrod – javno opomenuo:

„Trampovo odstranjivanje od izbora pocepaće Sjedinjene Države popola. Sprečavanje Trampa da učestvuje u predsedničkoj trci imaće razoran i potpuno suprotan efekat. Uostalom, i dosadašnji udari na Trampa samo su ga učinili popularnijim među građanima SAD“.

Mnogi u SAD su skloni da veruju da iza Akselrodovog demarša stoji sam Obama.

Kako god bilo, kontraudar je došao i iz tabora Republikanske partije.

Njen kongresmen Tomas Masi upozorio je američke savezne države koje žele da spreče Trampa da učestvuje na predsedničkim izborima da Predstavnički dom, donji dom Kongresa SAD, ima konačnu nadležnost da odluči da li će elektori iz tih država dobiti mandate za glasanje za novog šefa države 6. januara 2025. godine.

Vrhovni sud Kolorada i državni sekretar Mejna prošle nedelje su doneli odluku da Tramp ne može učestvovati u republikanskim predizborima jer se, u skladu sa amandmanom 14 na Ustav SAD, može smatrati „pobunjenikom“. Zato što je negirao rezultate izbora 2020. i podsticao demonstrante koji su 6. januara te godine upali u zradu američkog Kongresa (parlamenta).

Trampov predizborni tim je najavio tužbu protiv odluke državnog sekretara Mejna.

Čeka se odluka Vrhovnog suda SAD povodom poteza Kolorada i Mejna.

Dve američke države — Minesota i Mičigen — odbacile su zahteve da se Trampovo ime ukloni na predizbornih glasačkih listića.

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /