in

“Odvajanje od SAD je svima sada na umu, moglo bi biti bliže nego što se misli”

Zbog krize oko granice Teksasa i Meksika, odnosno sukoba te države i fedralnih vaslti, Amerika klizi u „Teksit“.

Danijel Miler, predsednik Teksaškog nacionalističkog pokreta, koji vodi kampanju da ta američka država postane potpuno nezavisna, rekao je da je „Tekzit“ sada svima na umu. On tvrdi i da je odvajanje Teksasa od SAD „moglo biti bliže nego se misli“.

Njegove reči dolaze u jeku sukoba te američke države sa federalnim vlastima oko granice Teksasa i Meksika.

Tenzije su porasle nakon što je Vrhovni sud 22. januara presudio, tankom većinom, da federalni agenti mogu ukloniti „žilet-žicu” postavljenu duž granice po nalogu guvernera Teksasa Grega Abota u pokušaju da smanje prelaze migranata.

Abot je odgovorio federalnim vlastima pozivajući se na „ustavni autoritet Teksasa da se brani i zaštiti“ od onoga što je opisao kao „invazije“, a 25 drugih republikanskih guvernera je objavilo zajedničku izjavu u kojoj izražavaju svoju podršku njegovom stavu.

Miler je u jednom tekšaškom podkastu, objavljenom 30. januara, govorio o uticaju graničnog spora na svoju kampanju za nezavisnost Teksasa, ili „Tekzit“. On je tvrdio da je Abotova politika“zapravo Teksas koji se zalaže za naša prava, zakon i naš suverenitet“.

„Ponekad možete dobiti 100 godina istorije u jednom danu ili jednoj nedelji, to je očigledno parafraza, i evo nas. Ovo je jedna od onih situacija u kojima se činilo da stvari malo posustaju, a onda sve iznenada, za samo pitanje vremena, evo nas“, rekao je on, pa dodao:

„Nalazimo se u tački u kojoj je ‘Tekzit’ svima na umu, i onima koji su za njega i onima koji su protiv. U nevolji smo da dobijemo ono o čemu smo oduvek pričali, a to je obavezujući glas, glasanje o tome da Teksas postane samoupravna nezavisna nacija.“

Miler je takođe rekao da je savezna vlada dugo frustrirala napore državnih vlasti da smanje granične prelaze.

„Svaki put kada Teksas pokuša da učini nešto da osigura granicu, federalna vlada se uključi i umeša se; ili su prethodno učinili napore Teksasa tako kastriranim da u suštini imaju Teksašane – vojno odeljenje Teksasa i odeljenje za javnu bezbednost – da rade kao pomoćnici granične patrole kojima je naređeno da ih [migrante] puste preko, procesuiraju, stavljaju u autobuse i avione i šalju svuda“, naveo je on.

Pozivajući se na druge države sa republikanskim guvernerima koji su podržavali Abota, Miler je nastavio sa pitanjem da li postoje šire pukotine u američkoj uniji.

A, onda je upitao: „Da li to onda znači da ćemo videti izdvajanje ne samo Teksasa već i preostalih država, onih ostalih 25, i šta to znači za SAD? Interesantna su vremena… Mislim da idemo ka mestu gde je ovo izvan ustavne krize.“

Govoreći za Njuzvik, Miler je potom rekao da je uveren da sukob na granici tera sve više Teksašana da podrže glasanje „za“ u hipotetičkom smislu, o tome da li Teksas treba da bude nezavisna država.

„Trenutno pitanje granice učinilo je dve stvari. Prvo, pretvorilo je značajan broj neodlučnih birača u glasače ‘za’. Čini se da je takođe uticalo na aktiviranje značajnog broja nezavisnih birača i gura ih da podrže glasajte za ‘Tekzit’“, rekao je Miler.

(b92.net)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /