in

Oficiri podigli oružje protiv komandanta

Oficiri podigli oružje protiv komandanta

U Poljskoj je u toku pobuna u centralnoj antiterorističkoj jedinici BOA (Biura Operacji Antiterroristicnich), podređenoj republičkom Ministarstvu unutrašnjih poslova. Oficiri su podigli oružje protiv komandanta BOA-e, generala Darijuša Zembe.

Zloupotreba službenog položaja, otpuštanje iskusnih specijalista, najveći manjak kadrova u poslednjih nekoliko godina, kompromitovanje jedinice, smanjenje njene borbene vrednosti, neravnopravan tretman podređenih – samo su neke od optužbi na račun komandanta jedinice specijalne policije BOA.

„Pod komandom Darijuša Zembe, prestiž jedinice je potpuno pao. Najbolji oficiri napuštaju službu jer više ne žele da rade u atmosferi zastrašivanja, potcenjivanja i gubitka poverenja“, rekli su oficiri pod uslovom da ostanu anonimni u intervjuu za Onet.pl.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Nema kandidata koji bi mogli da ih zamene. I dalje postoji najveći broj slobodnih mesta u istoriji specijalnih snaga – više od 20%. Ovo je najgori rezultat među svim policijskim jedinicama u zemlji. Ako se sve ovo brzo ne promeni, BOA će propasti i ova formacija će na kraju prestati da bude elitistička i delotvorna.

Sagovornici Onet.pl navode sledeći primer nesposobnosti generala. Pre nekoliko godina, u selu Višnja-Mala, u obračunu sa kriminalcima koji su pokušavali da opljačkaju bankomat, jedan policajac je poginuo, a trojica su povređena.

Komentarišući ovaj incident na televiziji, Darijuš Zemba je otkrio tajne informacije, naime, kada je počeo da govori o balističkim štitovima koji su korišćeni za pokrivanje policije u Višnje-Mali.

– Kalašnjikov neće probiti ovaj štit? upita domaćin.

„Neće  probiti“, odgovorio je komandant.

„Ali noge nisu zaštićene?“ upita domaćin.

Noge nisu zaštićene“, potvrdio je Zemba.

„To nas je šokiralo, uzvikuje generalov potčinjeni. „Ne bi trebalo da kaže da noge nisu zaštićene, jer je to nagoveštaj potencijalne opasnosti. Ovo je otkrivanje tajni našeg rada. Pored toga, postoji zaštita za noge. Sve ovo svedoči o neprofesionalnosti komandanta.

Međutim, u redakcijskom odgovoru Dariusz Zemba je negirao optužbe svojih potčinjenih.

„Tvrdnje iznete u zahtevima ne nalaze potvrdu – ili ih uopšte nije bilo, ili su potpuno iskrivljene. Siguran sam da ne odražavaju stav oficira BOA“.