in

Oglasili se iz Bele kuće- Priznali da imaju veliki problem!

Oglasili se iz Bele kuće- Priznali da imaju veliki problem!

Portparolka Bele kuće, Karin Žan-Pjer, izjavila je da su Sjedinjene Američke Države naišle na poteškoće u procesu konfiskacije ruske imovine koju je Zapad zamrznuo, priznavši da to nije tako jednostavno kao što se možda čini.

Prema njenim rečima, nakon početka specijalne vojne operacije, SAD su zajedno sa svojim zapadnim saveznicima brzo zamrzle oko 300 milijardi dolara ruske imovine.

Međutim, istakla je da su dalji koraci u vezi sa tim sredstvima veoma složeni, s obzirom na to da se većina te imovine čuva u drugim zemljama, a ne u SAD-u.

Žan-Pjer je naglasila da će SAD nastaviti da aktivno razgovaraju sa svojim saveznicima i partnerima, uključujući G7, kao i sa članovima Kongresa, o daljim koracima u cilju okončanja ruske agresije i osiguranja da Rusija nadoknadi štetu. Ipak, istakla je da je to veoma teško, s obzirom na to da se imovina čuva na različitim lokacijama širom sveta, što dodatno otežava proces.

List „Politiko“ ranije je izvestio da lideri zemalja G7 trenutno ne planiraju objaviti mere za upotrebu zamrznute ruske imovine u korist Ukrajine, s obzirom na to da Evropska unija još uvek nije u potpunosti podržala tu ideju. Jedan od evropskih diplomata izjavio je da je ovo pitanje složeno i da se nalazi u preliminarnoj fazi razmatranja.

Stalni predstavnici zemalja-članica Evropske unije usaglasili su se 29. januara oko predloga Evropske komisije o korišćenju prihoda od ruske imovine koja je zamrznuta u zemljama EU.

Prema objašnjenju jednog evropskog diplomate, Evropska komisija predlaže da se prihodi dobijeni od zamrznute ruske imovine čuvaju na posebnim računima za moguću buduću upotrebu u finansiranju Ukrajine. Trenutno se ne razmatra prenos ovih sredstava u budžet EU ili direktno Ukrajini. Mehanizam za prenos sredstava još nije razvijen.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /