in

Ombudsman LNR izvestio da ukrajinska vojska ubija ranjene ratne zarobljenike

Ukrajinska vojska često ubija ranjene ratne zarobljenike na bojnom polju, rekla je savetnica šefa Luganske Narodne Republike Ana Soroka posle razgovora sa dvojicom vojnika Narodne milicije LNR, oslobođenih u petak iz ukrajinskog zatočeništva.

„Ima slučajeva da ukrajinska vojska ubije zarobljene vojnike, da se ​​ne bi petljali oko njih, da se ne bi pružila medicinska pomoć, da ne bi bilo problema tokom transporta“, rekla je Soroka.

Ombudsmanka je Ukrajinu nazvala državom koja se bavi terorizmom protiv stanovnika Donbasa i „u odnosu na ljude uopšte“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Pregovori sa ukrajinskim vlastima o pitanju razmene ratnih zarobljenika teku teško, rekla je Ana Soroka.

„Pregovori teku teško, i ne u onom broju koji smo očekivali. Ali bar nekim malim koracima se krećemo“, rekla je ona, komentarišući puštanje dvojice pripadnika Narodne milicije LNR iz ukrajinskog zarobljeništva.

Ranije je obavljena razmena zarobljenika između Rusije i Ukrajine u formatu „110 na 110“, a u petak se na rusku teritoriju vratilo 12 boraca DNR i dva vojnika LNR.

U gradu Novoazovsku , na trgu ispred okružne uprave, dočekani su cvećem, sastanku su prisustvovali v.d.šefa DNR Denis Pušilin , republički ombudsman Darija Morozova i drugi službenici. Vlasti LNR potvrdile su povratak dvojice republičkih vojnika iz zatočeništva.

Kijevski režim muči sve

Svi borci DNR i LNR koje je zarobio režim u Kijevu prošli su torturu, rekla je ranije ombudsman DNR Darija Morozova.

„Naravno, intervjuisali smo sve momke i razumemo da je tortura primenjena na svih 100 odsto oslobođenih. Na osnovu njihove ankete, obratili smo se Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, kao i UN za ljudska prava, i pored toga obavestili smo sve nadležne organe, Istražni komitet i vojno tužilaštvo Ruske Federacije“, rekla je Morozova novinarima.

Ranije je izviđačka grupa Oružanih snaga Rusije u pravcu Krivog Roga uhvatila vojnika ukrajinskih oružanih formacija napuštenog od sopstvenih snaga, koji je bio primoran da prenoći na terenu.

Nakon odlaska izviđačke grupe na noćnu misiju u pravcu Krivog Roga, dron sa termovizirom primetio je čoveka kako leži u polju pored kratera mina. Ispostavilo se da je to ukrajinski vojnik.

Predao se izviđačima i rekao da tokom naglog povlačenja nije mogao da nađe mesto na oklopnim vozilima i da je jednostavno bačen na položaj.

Osuđenik je rekao da je neko vreme hodao u nepoznatom pravcu i da je na kraju zaspao u polju, jer je bio veoma umoran. Prema rečima očevidaca, zatvoreniku je bilo drago što se nije smrzao, nije eksplodirao na mini i što nije bio primoran da nastavi borbu.

Od 24. februara Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine. Vladimir Putin je njen cilj nazvao „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Oružane snage su suočene sa zadatkom da oslobode Donbas i garantuju bezbednost Rusije.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /