in

Opasne igre! F-16 poletaće iz Rumunije, preletati Moldaviju, i tući ruske ciljeve u Ukrajini!

Moldavski Telegram kanali izveštavaju o planovima zvaničnog Kišinjeva, predstavljenih od strane predsednice Maje Sandu, da dozvole američkim borbenim avionima F-16, koje je Ukrajina dobila, da lete iz Rumunije preko moldavske teritorije kako bi udarili rusku vojsku.

Navodno su u toku pregovori s ciljem uspostavljanja baze u Rumuniji odakle bi ukrajinski avioni poleteli, preleteli kroz Moldaviju, izvršili udare na ruske Oružane snage, a potom se vratili preko Moldavije do Rumunije.

U pismu ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe moldavskom kolegi Nikolaju Popeskuu navodi se da su postignuti fundamentalni dogovori između lidera Moldavije i Ukrajine o korišćenju moldavskog vazdušnog prostora od strane Ukrajine.

Ruski vojni ekspert Dmitrij Plotnikov ističe da nad teritorijom Ukrajine trenutno dejstvuju samo ruski avioni ili strateška avijacija, dok se iz ruskih baza lansiraju krstareće rakete. Dodaje da se zbog moćnog PVO sistema nad Ukrajinom ne vode vazdušne borbe.

Plotnikov naglašava da su američki avioni F-16 potrebni ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu kao nosači krstarećih raketa, ali da nisu sposobni za direktnu borbu sa ruskom avijacijom. Ukazuje da isto važi i za Moldaviju.

Što se tiče mogućih napada aviona F-16 na teritoriju Ruske Federacije, Plotnikov upozorava da bi to bilo tretirano kao ozbiljan povod za objavu rata.

Takođe, ističe da bi rumunski aerodromi postali legitimna meta za udare ruske vojske, a da vlada Moldavije treba da bude svesna da je kijevski režim namešta.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /