in

Opkoljavanje je počelo: Šalju vojsku na Rusiju?!

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova , komentarišući planove za stacioniranje nemačke brigade u Litvaniji , rekla je da bi to dovelo do povećanja tenzija u regionu.

„Povećanje aktivnosti i vojnog potencijala NATO- a i njegovih zemalja članica u blizini ruskih granica je provokativno“, rekla je ona. Prema njenim rečima, to samo dovodi do eskalacije vojne napetosti, a ne do njenog smanjenja.

Pre toga je ministar odbrane Litvanije Arvidas Anusauskas izvestio da će glavne jedinice brigade nemačke vojske, koja se prebacuje u Litvaniju, početi da pristižu 2025. godine. Oni će dostići punu borbenu gotovost 2027. godine.

Ona je podsetila da su Berlin i Vilnjus prošlog meseca potpisali sporazum po kojem će vojno prisustvo Bundesvera u Litvaniji biti na nivou brigade.

„Razmeštanje kontingenta počeće sledeće godine, kako bi se dostigla njegova operativna spremnost do 2027. godine, pod uslovom da Litvanci izgrade neophodnu infrastrukturu. Brigada od gotovo 5.000 oficira i 200 civilnog osoblja biće trajno stacionirana u Litvaniji“, navela je Zaharova.

Zaharova ja naglasila da čim brigada dostigne operativnu spremnost, NATO namerava da pod svoju komandu prebaci borbenu taktičku grupu, koja je sada operativna u Litvaniji, javio je Tas.


„Jačanje snaga Alijanse na istočnom krilu odvija se ubrzano. To se radi i na koalicionoj i bilateralnoj osnovi. Osim toga, ove godine biće održan niz vojnih vežbi na teritoriji baltičkih zemalja, a njihovi scenariji podrazumijevaju takozvanu pripremu za sukob većih razmera“, dodala je Zaharova.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Opkoljavanje je počelo: Šalju vojsku na Rusiju?! first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /