in

Orbanu oduzimaju pravo glasa ukoliko “ugrozi bezbednost Ukrajine”

Viktor Orban se već godinama nalazi u sukobu sa briselskim establišmentom, a sagovornici „Politika“ ističu da oni imaju sve manje strpljenja za buntovnog mađarskog lidera kog često optužuju za ugrožavanje vladavine prava.

Evropske diplomate se pripremaju da iskoriste „nuklearnu opciju“ i oduzmu Mađarskoj pravo glasa u Evropskoj uniji ukoliko ta zemlja ponovo blokira predlog o slanju 50 milijardi evra pomoći za Ukrajinu.

Nakon godina „mekog pristupa“ prema mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, scenario u kom bi se njegovoj zemlji oduzelo pravo glasa ukoliko „ugrozi bezbednost Ukrajine“ više nije toliko nezamisliv, piše „Politiko“.

Ukoliko EU odluči da aktivira tzv. Član 7, najozbiljniji politički mehanizam protiv države članice kojim se suspenduje njeno pravo da glasa o odlukama Unije, Orban bi mogao da se nađe u ozbiljnom problemu, navodi briselski portal.

Pet neimenovanih evropskih diplomata je reklo da su ostale države spremne da reaguju protiv Budimpešte, što bi predstavljalo presedan u organizaciji koja se obično oslanja na postizanje konsenzusa.

„Ukoliko Orban bude ponovo blokirao sporazum (o 50 milijardi evra pomoći za Ukrajinu) na samitu u februaru, korišćenje Člana 7. kako bi se Mađarskoj oduzelo pravo glasa postaje realna opcija“, rekao je jedan neimenovani evropski diplomata za „Politiko“.

Orban je u decembru odbio da podrži novi paket pomoći za Ukrajinu, ali je rekao da je otvoren da promeni stav ako EU odmrzne sredstva namenjena za Mađarsku koja su joj uskraćena zbog navodnog kršenja vladavine prava.

„Politiko“ piše kako je pomoć Evropske unije za Ukrajinu sada od ključnog značaja, pošto je budućnost finansiranja iz SAD dovedena u pitanje zbog unutrašnjih podela u toj državi, ali i potencijalne pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u novembru.

Orban se već godinama nalazi u sukobu sa briselskim establišmentom, a sagovornici briselskog portala navode da oni imaju sve manje strpljenja za buntovnog mađarskog lidera kog često optužuju za ugrožavanje vladavine prava.

Ipak, pojedine države u Centralnoj i Istočnoj Evropi se protive aktivaciji Člana 7, iz straha da bi isti mehanizam u nekom trenutku mogao biti upotrebljen i protiv njih.

Problem za Brisel pre svega predstavlja slovački premijer Robert Fico, za koga se i dalje ne zna da li će podržati Orbana ili ostatak bloka.

Postoji strah i da bi suspendovanje prava glasa moglo da naiđe na otpor i u samoj Mađarskoj, što bi tu državi dodatno odvojilo od Evropske unije, rekao je direktor Političkog kapitalnog instituta u Budimpešti Peter Kreko.

Tokom parlamentarne diskusije prošle nedelje, evroposlanik iz Orbanove partije Fides Balaš Hidvegi upozorio je Evropljane da „na ovaj način sami sebi kopaju grob“.

„Probudite se i prekinite sa ovim ludačkim putem“, dodao je on.

Kako navodi „Politiko“, Orbanova pozicija je oslabljena porazom partije Pravo i pravda na prošlogodišnjim izborima u Poljskoj, ali i okretanju italijanske premijerke Đorđe Meloni ka centru kada je reč o pomoći za Ukrajinu.

Ipak, Francuska i njen predsednik Emanuel Makron i dalje pokušavaju da pridobiju Orbana umesto da ga kažnjavaju, a Pariz se do sada uzdržao od otvorenih kritika Budimpešte.

„Postoji prava francuska ofanziva kako bi se rešio problem sa Orbanom. Ali veliko je pitanje da li je njegov stav stvar principa ili je on spreman da pregovara“, rekao je neimenovani bivši francuski diplomata za „Politiko“.

Briselski portal navodi i da mnogi Orbanovi stavovi, koji su pre desetak godina smatrani ekstremnim, sada postaju sve prihvaćeniji u Evropi, pre svega kada je reč o migracijama i odnosu sa Rusijom.

Mađarski lider se sada u potpunosti fokusirao na reformu EU iznutra, u čemu nalikuje na druge desničarske političare poput Marin Le Pen i Gerta Vildersa, koji su odustali od svojih ranijih inicijativa za napuštanje tog bloka.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /