in

Otkriven plan Ukrajine da napadne Belorusiju

Otkriven plan Ukrajine da napadne Belorusiju

Ambasador Ukrajine u Minsku Igor Kizim pozvan je u subotu uveče u Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije, gde mu je uručena nota sa izjavom o planovima Kijeva da izvrši udar na belorusku teritoriju, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Belorusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je 8. oktobra uveče ambasadora Ukrajine u Minsku Igora Kizima, kome je uručena diplomatska nota. U noti beloruska strana tvrdi da Ukrajina navodno planira udar na teritoriju Belorusije“, navodi se u poruci na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

U Kijevu su dali izjavu da ova informacija nije tačna, nazvavši je insinuacijom, a predstavljanje note je „ruska provokacija“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je početkom oktobra da Ukrajina organizuje provokacije na granici sa Belorusijom i da je na nju poslala grupu do 15.000 vojnika.

On je naglasio da beloruska vojska ne učestvuje u specijalnoj operaciji u Ukrajini, zadatak Minska je da spreči napade na svoju teritoriju, posebno iz Poljske, Litvanije i Letonije.

Beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej rekao je krajem septembra da Minsk neće da udari na Ukrajinu i da je zainteresovan da se sukob okonča što je pre moguće.