in

Otkriven rusko- kineski plan koji je uzdrmao Zapad!

Otkriven rusko- kineski plan koji je uzdrmao Zapad!

Stejt department je pozvao na „rigoroznu“ bezbednosnu procenu predloženog zajedničkog rusko-kineskog plana za uspostavljanje baze za istraživanje Meseca na nuklearni pogon u narednoj deceniji.

Podsetimo, šef ruske svemirske agencije Roskosmos, Jurij Borisov, rekao je ranije ovog meseca da dve sile „razmatraju projekat“ postavljanja nuklearnog reaktora na površinu Meseca koji bi jednog dana mogao da podrži lunarna naselja. Projekat bi, rekao je Borisov, mogao da započne između 2033-2035. godine

Portparol Stejt departmenta rekao je za Njuzvik da su SAD „svesne planova Kine i Rusije za Međunarodnu stanicu za istraživanje Meseca“ i istakao „decenijsku saradnje u svemiru“ između dva suseda.

Nema nagoveštaja da planirani projekat ima vojnu komponentu, ali Institut za proučavanje rata sugeriše da su primedbe Borisova“indikativne za otopljavanje odnosa i spremnost Kine da podstakne dugoročno strateško partnerstvo sa Rusijom kako bi se suprotstavio i eventualno ugrozio Zapad“.

Američki strahovi o naoružanju svemira podstaknuti su u februaru, kada su američki zakonodavci pozvali predsednika Džoa Bajdena da skine tajnost sa informacija o „ozbiljnoj pretnji nacionalnoj bezbednosti“, navodno o ruskom antisatelitskom oružju na nuklearni pogon, što je Moskva više puta demantovala.

Ranije ovog meseca, šef američke svemirske komande general Stiven Vajting upozorio je da Rusija ostaje „strašan“ izazov u svemiru i rekao da SAD ne bi trebalo da sebi dozvole „lažni osećaj poverenja“.

Portparol Stejt departmenta rekao je za Njuzvik da SAD „veruju da otvoren, transparentan i saradnički pristup istraživanju i korišćenju svemira omogućava dinamičniji i inovativniji ekosistem koji koristi celom svetu“.

SAD, Rusija i Kina su članice Komiteta Ujedinjenih nacija za miroljubivo korišćenje svemira – UNCOPUOS – istakao je on.

– Da bi pokrenule bilo koji svemirski nuklearni sistem, Sjedinjene Države veruju da sve zemlje moraju da obezbede rigoroznu bezbednosnu analizu zasnovanu na riziku. Ovi procesi uključuju transparentne

bezbednosne smernice i okrenuti su budućnosti i doprinose efikasnoj upotrebi nuklearnog grejanja u svemiru – navedeno je iz Stejt departmenta.

Bela Kuća poručuje kako Sjedinjene Države veruju da su i transparentnost i rigorozne bezbednosne prakse najvažniji za odgovoran razvoj i raspoređivanje nuklearnih reaktora u svemiru.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /