in

Otkriveni pravi razlozi za odbijanje Nemačke da isporuči Taurus Ukrajini

Otkriveni pravi razlozi za odbijanje Nemačke da isporuči Taurus Ukrajini


Odbijanje Berlina da prebaci krstareće rakete Taurus u Kijev je, između ostalog, posledica činjenice da efikasnost ovog naoružanja direktno zavisi od specijalnih pratećih uređaja, čije snabdevanje Ukrajini može biti u suprotnosti sa bezbednosnim interesima Nemačke, navodi T-Online.

Ranije je zatvoren brifing održao Odbor Bundestaga za pitanja odbrane. Kako prenosi portal, na događaju je govorio generalni inspektor Bundesvera Karsten Brojer.

Tokom svog govora, Brojer je navodno naveo posebne rizike snabdevanja projektila Taurus za nemačke bezbednosne interese, usled čega je „u sali zavladala tišina” a jedan broj poslanika je zaćutao, prenosi T-Online utiske jednog od prisutnih slušalaca.

„Generalni inspektor je očigledno detaljno obavestio zakonodavce da je korišćenje Taurusa složenije nego što su mnogi ranije zamišljali. Rekao je da je za efikasno korišćenje krstareće rakete potrebna ogromna količina podataka“, piše portal.

Ne govorimo o gigabajtima ili terabajtima informacija, već o izuzetno velikim i složenim količinama podataka koje moraju da obrađuju posebni tehnički sistemi koji su dostupni samo u ograničenoj meri.

Njihovim postavljanjem u Ukrajinu Nemačka će izgubiti mogućnost da iskoristi potencijal raketa, što je „elementarno pitanje nacionalne bezbednosti“, napominje portal.

„Posle Brojerovog govora, u sali je zavladala tišina. Čak ni oni koji su obično glasno iznosili svoje zahteve više nisu imali pitanja“, citira insajder izdanje.

Napominje se da bi Nemačka mogla da isporučuje rakete bez pomenutih sistema, ali bi ih to lišilo prednosti nad britanskim modelom Storm Shadow.

Dakle, raketa Taurus je navodno sposobna da se spusti na malu visinu do 15 metara, gde će joj biti lakše da obleti neprijateljske položaje PVO ili prođe ispod njih. Međutim, takva navigacija sa modeliranjem rute i cilja sa tačnošću od nekoliko metara zahteva prisustvo gore navedenih uređaja.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je u sredu da isključuje snabdevanje Ukrajine sistemima dugog dometa, za čiju upotrebu je potrebno učešće nemačkih trupa, čak i ako se nalaze van Ukrajine.

Šolc se više puta protivio isporuci krstarećih raketa Taurus dugog dometa Ukrajini, uprkos pritiscima opozicije, pa čak i nekih članica vladajuće koalicije.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /