in

Otkriveno kako su ubijeni vojnici SAD u Jordanu

Američki zvaničnik potvrdio je za Foks njuz da je iranski dron koji je ubio tri američka vojnika u Jordanu i ranio druge prošao pored protivvazdušne odbrane kod Tornja 22, jer je, greškom zamenjen za američki dron za koji se očekivalo da se vrati u bazu u isto vreme.

Predsednik Bajden je obećao da će preduzeti akciju protiv militanata koje podržava Iran na Bliskom istoku nakon napada dronom na Toranj 22 u Jordanu, blizu granice sa Sirijom, tokom vikenda.

Islamski otpor preuzeo odgovornost za napad

Proiranska grupa Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost za napade u kojima su ubijena najmanje tri američka vojnika i 34 ranjena. U vreme napada dronom, američke snage su bile u Kuli 22, bazi strateški lociranoj u blizini jordansko-sirijske granice.

Prema analizi proizraelskog Vašingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku, Islamski otpor u Iraku zapravo nije samo jedna grupa, već krovni naziv koji se koristi za labavu koaliciju svih milicija koje Iran podržava u Iraku i Siriji.

Korišćenje takvog krovnog termina prikriva odgovornost, što otežava tačno utvrđivanje ko je odgovoran za napade na američke trupe. To takođe pokazuje jedinstvo milicija, što inače nije slučaj. Upotreba opšteg izraza deo je „strategije fasade“ koju Iran i njegovi zastupnici koriste od 2019. kako bi izbegli odgovornost za napade na Amerikance.

Bajden najavio odgovor SAD na napad na američke vojnike

Američki predsednik DŽozef Bajden saopštio je da će „odgovarati“ oni koji su krivi za napad na bazu SAD u Jordanu, na granici sa Sirijom, u kojem su tri američka vojnika poginula a najmanje 34 ranjena, optuživši za taj napad dronom „radikalne militantne grupe koje podržava Iran“.

– Oni koji su krivi za napad odgovaraće u trenutku i na način koji ćemo mi odabrati – rekao je Bajden.

(Novosti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /