in

Otkriveno koliko je milijardi Zapad do sada potrošio na Ukrajinu za rat protiv Rusije

Otkriveno koliko je milijardi Zapad do sada potrošio na Ukrajinu za rat protiv Rusije

Od početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, Kijev je dobio od Zapada 165 milijardi evra, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici SB UN.

„Obim finansijske pomoći koju SAD i njeni saveznici pružaju zemljama Globalnog juga nikako se ne može porediti sa onim što je Zapad za manje od dve godine izdvojio za oružje za rat protiv Rusije. U te svrhe Ukrajina je dobila preko 80 milijardi evra, dok ukupna suma sredstava koja su izdvojena za Kijev iznosi 165 milijardi evra“, rekao je Nebenzja.

Kako je dodao, prema procenama Kancelarije UN za humanitarna pitanja, u svetu trenutno ima 363 miliona ljudi kojima je hitno potrebna neka vrsta humanitarne pomoći.

„Da bi realizovale sve humanitarne planove, Ujedinjene nacije su ove godine zatražile ukupno 55,5 milijardi dolara, od čega je do kraja septembra dobijeno samo 32 odsto“, precizirao je ruski diplomata.

Međutim, Evropska unija je od februara 2022. dodelila Kijevu 70 milijardi dolara, uključujući 37,8 milijardi dolara humanitarne i finansijske pomoći.

„Na vojnu pomoć Ukrajini izdvojeno je 15 milijardi dolara, na smeštaj ukrajinskih izbeglica u EU – 17 milijardi dolara. U junu ove godine Brisel je najavio novi paket pomoći Ukrajini za period od 2023. do 2027. godine od 50 milijardi evra.

Istovremeno, na operaciju održavanja mira i bezbednosti u Africi u poslednjih 15 godina EU je ukupno izdvojila četiri milijarde evra. Troškovi za osiguravanje prehrambene bezbednosti u regionu u periodu od 2023-2024. godine iznosiće 4,5 milijarde evra, odnosno 11 puta manje od onoga što je obećano Kijevu“, rekao je Nebenzja.

Takođe je konstatovao da Ukrajina,u poređenju sa Afrikom i drugim regionima Globalnog juga, uživa povoljniji tretman po pitanju kreditne podrške u zapadnim finansijskim institucijama.

Podsećamo, Rusija je ranije uputila notu zemljama NATO-a zbog isporuke oružja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporučujući oružje Ukrajini. Kremlj je naglasio da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /