in

Otkriveno šta je Tramp otvoreno poručio Ursuli

Sjedinjene Države neće priteći u pomoć Evropskoj uniji (EU) i neće je podržati ako bude izložena oružanom napadu, upozorio je bivši američki predsednik Donald Tramp.

Politico tvrdi da je Tramp ovo rekao u razgovoru sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu 2020. godine. Međutim, priznajući da je Trampa citirao prema „svedočenju evropskog komesara za unutrašnje tržište Tjerija Bretona“.

EU-komesar je navodno prisustvovao tom razgovoru, a još je otkrio da je Tramp ocenio da je NATO mrtav i da su SAD spremne da napuste tu vojnu alijansu.

Breton ne krije da se ne bavi `prepričavanjem` tog razgovora Tramp-Lajen tek onako, već sa namerom da alarmira SAD i Zapad koliko bi bio opasan republikančev povratak u Belu kuću.

Trampov advokat Džon Lauro izjavio je, inače, u Vašingtonu da će moguće uskraćivanje njegovom klijentu imuniteta bivšeg šefa države otvoriti Pandorinu kutiju beskrajnog niza političkih progona.

„To će biti, naglasio je, katastrofa za Ameriku. To će biti direktan napad na demokratiju“.

Procena da li Tramp ima takav imunitet sada je u rukama Apelacionog suda u Vašingtonu.

Trampovi advokati tvrde da je on kao šef države imao pravni imunitet i da je iskoristio svoje pravo na slobodu govora odbijajući da prizna poraz na izborima 2020. godine.

Tužilaštvo pokušava da dokaže da Trampu može da se sudi za akcije koje je preduzeo kao predsednik SAD.

Tramp je ukupno optužen za 91 krivično delo u četiri krivična procesa, koje on sam smatra pokušajem demokrata da ga spreče da bude ponovo izabran na najvišu državnu funkciju.

Trampu spreti više od 700 godina zatvora na osnovu ukupnog broja optužbi.

Moskovski amerikanolog Dmitrij Drobnjicki procenjuje:

„Pokušaj da se Tramp spreči da učestvuje na izborima izazvaće ozbiljan građanski sukob u SAD. Nije lako ukloniti glavnog kandidata za predsedničku funkciju sa političke scene. Trampo ima bolji rejting ne samo od svih svojih republikanskih konkurenata, već i od Bajdena.

Kakva god da bude presuda Vrhovnog suda, značajan deo političke elite i društva u Sjedinjenim Državama neće prihvatiti nijednu od njegovih odluka. Liberali to neće prihvatiti odluku u korist Trampa, trampistički konzervativci neće prihvatiti odluku protiv Trampa. Do sada sve ide ka građanskom sukobu, a niko u Vašingtonu još nije predložio način da se to izbegne“.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /