in

Ovaj region je pred krvavim ratom i povući će sve nas za sobom?!

Situacija na Bliskom istoku preti da eskalira, što bi mogao da bude uvod u treći svetski rat! Najnoviji međusobni napadi Irana i Pakistana dolaze u vreme rastuće napetosti širom regiona.

Američka vojska izvodi napade na položaje Huta, dok izraelski ministar odbrane Joav Galant poziva da se udovstruči broj ubijenih pripadnika Hamasa u Pojasu Gaze. Na sve to, Jordan je noćas gađao dve lokacije u Siriji.

Više od 100 dana traje rat Izraela sa palestinskom ekstremističkom grupom Hamas, sa više do 23.000 hiljadama žrtava od kojih su dve trećine žene i deca. Paralelno se odvijaju, sporadični sukobi Izraela sa moćnom Hezbolahom, ali i napadi jemenske pobunjeničke grupe Huti na trgovačke brodove u Crvenom moru posle kojih su američke i britanske snage počele vazdušne udare na Jemen i položaje Huta.

Sirija

Od jutros stižu i informacije da su gađane i dve lokacije u Siriji, a veruje se da je ovaj napad izvela jordanska vojska i da je ubijeno najmanje devet ljudi.

Vazdušni napad na jug Sirije u četvrtak rano ujutru verovatno su izvele jordanske vazdušne snage, saopštili su sirijski opozicioni aktivisti, dodajući da je reč o poslednjem u nizu napada u oblasti u kojoj su aktivni prekogranični krijumčari droge.

Iran i Pakistan

Teheran je u utorak, 16. januara gađao Džaiš al-Adl, ili „vojsku pravde“, etničku sunitsku grupu Beludža koja je izvršila napade unutar Irana, kao i na pakistanske vladine snage.

Dan ranije, iz Irana su ispaljene balističke rakete na ciljeve u gradu Irbilu na severu Iraka, što je izazvalo osudu SAD. Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je udarila, kako tvrde, izraelski „špijunski štab“ u iračkom poluautonomnom regionu Kurdistan.

U napadu su poginula četiri civila, a šest je ranjeno, saopštile su lokalne vlasti.

Pakistanska vojska saopštila je u četvrtak 18. januara da je izvela precizne udare na „teroriste“ u Iranu, koristeći bespilotne letelice, rakete, lutajuću municiju i stalna oružja koja su pogodila grupacije pod nazivom „Oslobodilačka armija Beludžistana“ i „Oslobodilački front Beludžistana“.

Iz Ministarstva spoljnih poslova u Islamabadu saopšteno je da su vazdušni udari koje su pakistanske snage izvele na iransku teritoriju bili opravdani zbog toga što su preduzeti “u svetlu verodostojnih obaveštajnih podataka o predstojećim terorističkim aktivnostima velikih razmera“.

Dodaje se da je Pakistan iranskim službama poslao više dosijea sa konkretnim dokazima o prisustvu i aktivnostima terorista pakistanskog porekla na teritoriji Irana.

Pojas Gaze

Izrael je tokom noći izveo veliki napad na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze u kojem je poginulo najmanje 19 osoba. Polovina stradalih su deca, navodi Gardijan pozivajući se na palestinske agencije.

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su da deluju u „najjužnijoj oblasti u kojoj su dejstvovale do sada“ i da je gađana ispostava Hamasa koja pripada južnom bataljonu Kan Junis brigade.

Treći svetski rat!

Politički i vojni analitičar širom sveta nemalo puta su upozoravali da bi sukob većih razmera na Bliskom istoku mogao da preraste u globalni – treći svetski rat!

O tome je nedavno govorio i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

– Moglo bi da dođe do trećeg svetskog rata. Otuda bi mogao da počne. Kako? Ako uđu u rat sa Iranom. Ne provocira Iran njih, nego oni počinju da podbadaju Irance. Imate li neke činjenice da je Iran umešan u to? Ako imate činjenice, stavite ih na sto da vidimo. Ali niko nije izneo pretenzije Iranu na osnovu bilo kakvih činjenica – ocenio je Lukašenko.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /