in

Ovo je jedini način da Rusija primora Kijev da okonča rat u Ukrajini

Ovo je jedini način da Rusija primora Kijev da okonča rat u Ukrajini

Aktivistkinja za ljudska prava, politička analitičarka i blogerka, Tatjana Montjan, komentarišući nedavne udare na kritičnu infrastrukturu Ukrajine, na svom Telegram kanalu, oslanjajući se na mišljenje vojnih stručnjaka, iznela je sopstveno mišljenje o tome, da li će uskoro doći do novih koraka od strane Rusije, koji bi prisilili Kijev da okonča rat u Ukrajini.

„Mnogo pre 24. februara, razgovarala sam sa prijateljem koji ima veliko borbeno iskustvo, i voli vojnu istoriju. Tema razgovora je bila „Šta ako Rusija odluči da uđe u rat?“, a zatim mi je skicirao grubi scenario, po kojem bi se odvijale vojne operacije“, priseća se analitičarka.

Prema neimenovanom stručnjaku na kojeg se poziva Montjan, masovni udari na ukrajinsku infrastrukturu, trebalo je da budu izvedeni već u prvim danima nakon početka „ruske specijalne operacije“, što bi u tom trenutku dovelo do „potpune paralize ukrajinskih vlasti i njenih oružanih snaga“, postajući najefikasnija mera.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Pre svega, on je izdvojio masivan raketni napad na vojne objekte i kritičnu infrastrukturu Ukrajine. Bio je siguran da će tokom prve nedelje na teritoriji Ukrajine nestati struja, gas, televizija, komunikacije i internet, gde bi sve to dovelo do potpune paralize vlasti i oružanih snaga, koje ne bi mogle ni da kontrolišu masovnu paniku, niti da brzo prebace snage u kritična područja.

Tek nakon masovnog raketnog napada na kritičnu infrastrukturu, trebalo je da se uključi avijacija, uništavajući ostatke PVO-a, vojnih jedinica i vlasti – i tek tada bi kopnene jedinice završile posao.“, napisala je blogerka, pozivajući se na mišljenje stručnjaka.

Montjan napominje da, na osnovu ove logike, sada takvi udari na Oružane snage Ukrajine neće uticati „mnogo“, pošto su vojne formacije kijevskog režima već u potpunosti mobilisane i raspoređene duž cele dužine fronta. Kretanje vojne opreme železnicom, može da se nastavi uz korišćenje dizel lokomotiva i drugog transporta koji je dostupan Kijevu.

„Jedini način da Rusija prisili Ukrajinu da izađe iz rata, je da joj oduzme mogućnost da nastavi borbu. Udari na kritičnu infrastrukturu mogu približiti ovaj cilj, samo kada je ruska vojska zaista spremna za napad, a to zahteva spremne odluke najvažnijih rukovodioca“, zaključuje analitičarka.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte