in

“Ovo je naša Ahilova peta!”

Putin nije precizirao o kojoj zoni je reč, ali je dodao da je situacija slična „skoro svuda“. On je ukazao na potrebu podrške proizvođačima dronova u Rusiji.

U jednom od područja u zoni „specijalne vojne operacije“ nastala je teška situacija zbog dronova, rekao je predsednik Vladimir Putin na sastanku sa učesnicima foruma „Sve za pobedu“. Emitovanje je bilo na TV kanalu „Rusija 24“.

„Baš jutros sam razgovarao sa Generalštabom, u jednoj od oblasti je, naravno, teška situacija u vezi sa bespilotnim letelicama, ali tako je skoro svuda“, rekao je on.

Predsednik je istakao važnost podrške ruskim proizvođačima. On je dodao da se sada ulažu sredstva u oživljavanje mikroelektronike, a radi se i u oblasti radio elektronike. „Nažalost, ovde treba nešto da se uradi. Ovo je jedan od naših, naša Ahilova peta“, dodao je on.

Dan ranije, 1. februara, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, Valerij Zalužni, je u kolumni za Si-En-En nazvao razvoj bespilotnih sistema izuzetno važnim za Ukrajinu u savremenim uslovima.

To će pomoći da se izbegne „uvlačenje u pozicijski rat“, u kojem Kijev „nema nikakvu prednost“, objasnio je Zalužni. Prošle godine Ukrajina je najavila kupovinu desetina hiljada dronova, a zemlja razvija sopstvenu proizvodnju dronova.

Putin je krajem 2022. godine zahtevao da se, na osnovu iskustva borbenih dejstava, stvori arsenal dronova „u borbenim odredima, vodovima, četama, bataljonima“.

Prema njegovim rečima, specijalna operacija je pokazala „skoro univerzalnu” upotrebu bespilotnih letelica. On je u aprilu prošle godine rekao da će za ovu oblast biti izdvojeno najmanje 500 miliona rubalja, a možda i trilion rubalja.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /