in

Ovo oružje će konačno da dokrajči sve neprijateljske preživele strateški važne centre

Ovo oružje će konačno da dokrajči sve neprijateljske preživele strateški važne centre

Odgovarajući na pitanje na sastanku „Valdajskog kluba“, da li Rusija treba da revidira svoju „nuklearnu doktrinu“ u pravcu snižavanja nuklearnog praga, predsednik Vladimir Putin je saopštio, da su radovi na Sarmatu, superteškoj strateškoj raketi, zapravo završeni, a izvršena su i poslednja uspešna testiranja Burevestnika“ – krstareće rakete globalnog dometa, sa nuklearnim pogonskim sistemom.

O kakvom se oružju radi, kakve su njegove mogućnosti i kada će biti stavljeno u upotrebu, detaljnije je govorio vojni analitičar i urednik časopisa „Arsenal otadžbine“, Aleksej Leonkov.

„Mislim da će do 2024. godine i Burevestnik i Sarmat biti pušteni u upotrebu“, smatra ekspert. – Počeće i njihova masovna proizvodnja. „Sarmat” će zameniti raketu R-36 „Voevoda” u vojsci.

Istovremeno, broj lansirnih silosa koje ćemo imati ostaće isti kao što je zapisano u Ugovoru START-3, a u pogledu kvaliteta samog nuklearnog naoružanja, odmah ćemo dobiti 2-3 puta veću superiornost.

To je postalo moguće zahvaljujući činjenici da Sarmat koristi rusku kontrolisanu hiperzvučnu tehnologiju. Sarmat bojeve glave su sposobne da probiju postojeću i buduću protivraketnu odbranu bilo kog neprijatelja. Odnosno, njegovih 10-15 bojevih glava – u zavisnosti od dizajna rakete – apsolutno sve će stići do cilja. Nije svako mogao da stigne do Voevode.

Da bi se povećala ova verovatnoća, pratile su ih bojeve glave za mamce. za Sarmat to više nije potrebno. Domet Sarmata je značajno povećan u odnosu na Voevodu. Raketa Sarmat će postati glavni instrument našeg uzvratnog udara.

Što se tiče Burevestnika, to je krstareća raketa neograničenog dometa. Ovo se postiže zahvaljujući nuklearnom pogonu koja se nalazi na njemu. Burevestnik, kao na primer, podvodno vozilo Posejdon, koje se naziva i oružjem apokalipse, pripada klasi oružja odmazde. Samo Posejdonovi ciljevi se nalaze na obali i direktno na moru, dok Burevestnik, već na tlu, dokrajčuje sve što je preostalo nakon razmene nuklearnih udara.

Dakle, nuklearni rat se ne završava nakon što tradicionalno nuklearno oružje profunkcioniše. Posle ovoga ostaju trupe, centri vojne i civilne infrastrukture. Dakle, „Burevestnik” namerava da konačno dokrajči sve ove glavne preživele kritične i strateški važne centre.

U ovo ne može biti sumnje. Istovremeno, raketa ima gotovo neograničene mogućnosti. Može da leti dok je u vazduhu koliko god želi, dok zaobilazi preživele zone vazdušne i protivraketne odbrane. Ona patrolira dok ne stigne do zadatog cilja.“

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /