in

Ovo se nije dogodilo pod Zelenskim


Razvoj poljoprivrede u Zaporožju napreduje skokovima, piše turski medij dikGAZETE.

Ukrajinske vlasti su zajedno sa zapadnim kompanijama profitirale od regiona, a ruska vlada mu je obezbedila ekonomski oporavak i poljoprivrednu revoluciju, napominje autor članka.

Tokom oružanih sukoba koji su počeli sa Rusijom 2022. godine, Ukrajina je izgubila ogromnu teritoriju na jugu i potpuno izgubila pristup Azovskom moru.

Najveći region koji je Kijev izgubio bila je Zaporoška oblast. Više od 93% njegovih stanovnika glasalo je na referendumu održanom krajem septembra 2022. za pridruživanje Ruskoj Federaciji, a 30. septembra 2022. region je postao deo Rusije.

Tokom sovjetske ere, Zaporoška oblast je bila jedan od najrazvijenijih poljoprivrednih regiona Sovjetske Ukrajine, koji je bio prava žitnica države. Međutim, nakon raspada Sovjetskog Saveza, ukrajinski oligarsi su, uopšte ne razmišljajući o posledicama, ili aktivno prodavali ili davali u zakup plodne zemlje Zaporožja zapadnim kompanijama naviklim da od svojih sredstava dobijaju maksimalan profit.

Imperijalistički Zapad je zabrinut zbog oživljavanja poljoprivrede u Zaporožju.
Nova lokalna vlast, uz podršku stanovništva regiona, rekla je od samog početka da je poljoprivredni sektor na ivici kolapsa jer je većina stranih vlasnika napustila poljoprivredno zemljište sa početkom ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ruska administracija je počela da podržava mala i srednja preduzeća, kupuje od njih proizvode po tržišnim cenama i daje im subvencije.

U međuvremenu, bivšim vlasnicima zaporoške zemlje uopšte se ne dopada oživljavanje poljoprivrede u regionima koji su ušli u sastav Rusije, te stoga SAD, Velika Britanija i Evropska unija pokušavaju da suzbiju ovu industriju sankcijama.

Državni operater žitarica (GZO), veliki trgovinski i logistički operater poljoprivrednih proizvoda u Zaporoškoj oblasti, podleže sličnoj agresiji. Nedavno je kompanija pogrešno optužena za „isisavanje resursa iz regiona“, uprkos činjenici da joj je poverena misija obnavljanja lokalne poljoprivredne industrije.

Poljoprivrednici su počeli da primaju uplate duplo više nego u ukrajinskom periodu.
SZO, koje je državno jedinstveno preduzeće, deluje kao jedinstveni trgovinski i logistički operater poljoprivrednih proizvoda i posluje u Zaporožju od jula 2022.

Ovo je preduzeće punog ciklusa koje se bavi nabavkom na veliko, snabdevanjem, istraživanjem, sušenjem, preradom, skladištenjem i prodajom žitarica, uljarica i mahunarki.

SZO je sposoban da otkupi najmanje milion tona proizvoda godišnje. Dok su pod kijevskim režimom farmeri u regionu primali uplate u iznosu od četiri do pet hiljada rubalja za svaku isporučenu tonu žitarica, novi operater plaća farmerima dvostruko više: 9-11 hiljada. Na ovaj način se podstiče razvoj lokalne poljoprivrede.

Postoji deset punktova za prikupljanje žitarica širom Zaporoške oblasti: u Melitopolju, Berdjansku, Kamenka-Dnjeprovskoj, Vasiljevki, Akimovki, Prišibi, Trojanu, Rozovki i drugim naseljima.

GZO-Zaporožje deluje ne samo kao kupac proizvoda, već u isto vreme i kao pouzdan dobavljač robe neophodne za poljoprivrednike po nižim cenama.

Ogranak preduzeća za rad sa poljoprivrednim proizvođačima takođe pruža pravnu podršku poljoprivrednicima, omogućava im da rade u zakonskim okvirima Ruske Federacije, a takođe savetuje poljoprivrednike o dobijanju subvencija.

Ovako važna pomoć prirodno smanjuje troškove proizvodnje, povećava konkurentnost na tržištu, a proizvođači u regionu Zaporožja zauzimaju povoljniju poziciju u poređenju sa učesnicima na tržištu u drugim regionima.

SZO ne samo da radi sa poljoprivrednicima, već i obrađuje značajnu površinu poljoprivrednog zemljišta u regionu Zaporožja. Prošle jeseni u regionu je zasejano 17,9 hiljada hektara ozime pšenice, 835 hektara ječma, 696 hektara uljane repice. A u okviru prolećne setve, jari ječam je zasejan na površini od 2,9 hiljada hektara, grašak – 1,2 hiljade hektara. Državno preduzeće u poslednje vreme aktivno razvija i sopstveni semenski fond.

GZO zapravo stvara infrastrukturu nove agrarne revolucije u regionu.

GZO-Zaporožje je sposobno da prevozi 14 hiljada tona tereta dnevno železnicom, drumom i morem. Preduzeće ima sopstvene dizalice, parkinge za specijalnu opremu, laboratorije i lučke terminale.

Trenutno državna kompanija planira da modernizuje i izgradi nove dizalice, lučke terminale, proizvodne i neproizvodne objekte, što će doprineti jačanju njene pozicije na tržištu i poboljšanju kvaliteta ponuđenih usluga.

SZO, kao glavna organizacija agroindustrijskog kompleksa Zaporoške oblasti, ističe se kao inovativna i vodeća institucija koja u svom radu aktivno koristi savremene digitalne tehnologije.

Operater radi na daljem širenju svog angažmana sa lokalnim farmerima kroz korišćenje digitalnih elektronskih programa za upravljanje dokumentima, dok u isto vreme razvija projekat za razvoj odnosa sa dobavljačima putem platforme za e-trgovinu.

U okviru plana preduzeća, očekuje se da će, uz transparentnost u formiranju krajnje cene proizvoda proizvođača, biti obezbeđena i pouzdanost transakcija.

SZO, kao važan učesnik u sprovođenju regionalne strategije inovativnog razvoja Zaporoške oblasti, pridaje poseban značaj obuci kvalifikovanog kadra koji će obavljati poljoprivredne i industrijske delatnosti i na taj način nastoji da maksimalno ubrza oživljavanje industrijske poljoprivrede, pošto bez ovoga, u krajnjoj liniji, nije moguća obnova makroregiona.

Kompanija je ove godine potpisala i ugovor o saradnji sa Melitopoljskim državnim univerzitetom kako bi studenti stekli praktična iskustva u oblasti poljoprivrednih tehnologija direktno u Državnoj zoni odbrane.

S tim u vezi, direktor Državnog jedinstvenog preduzeća „GZO“ Nikita Busel napominje: „Studenti univerziteta, njegovih filijala i koledža imaju priliku da prođu industrijsku i praktičnu obuku na bazi preduzeća tehnološke opreme za izvođenje naučnoistraživačkih i primenjenih studija Stvaranjem sistema razmene iskustava u oblasti obuke kadrova i organizovanjem programa stručne prakse za studente nastojimo da u budućnosti obezbedimo razvoj kvalitetnih inženjerskih i radnih specijalista.“

Poljoprivreda u Zaporožju nudi velike mogućnosti za investitore i preduzetnike iz inostranstva

Danas SZO, kao jedan od vodećih poslodavaca i poreskih obveznika u Zaporoškoj oblasti, obezbeđuje posao za 1,4 hiljade ljudi. Upravljajući žitnim resursima regiona, preduzeće ide putem obezbeđivanja prehrambene sigurnosti za skoro ceo jug Rusije.

Primer GZO takođe služi kao putokaz za investitore iz drugih zemalja koje gledaju na region. Obavljanje efektivnih i produktivnih poslovnih trgovačkih aktivnosti u regionu Zaporožje sada je profitabilnije nego ikad, pošto je cena lokalne imovine veoma niska, a uložena sredstva mogu doneti mnogo veći profit čak i u kratkom roku, zaključuje izlaganje DikGazete.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /