in

Pad hegemonije često počinje od njene valute – tim putem ide Amerika

Pad hegemonije često počinje od njene valute – tim putem ide Amerika

Sjedinjene Američke Države koje koriste dolar kao instrument prinude širom sveta same doprinose rastućem trendu ka dedolarizaciji, piše kineski list „Global tajms“.

„Pretvorivši svoju hegemoniju dolara u oružje, SAD ne samo da mogu proizvoljno da uvode jednostrane sankcije drugim zemljama, nego i da prebace sopstvene ekonomske rizike na pleća ostatka sveta kroz monetarno-kreditni monopol. Sjedinjene Američke Države same pokreću neizbežnu tendenciju ka kraju dominacije dolara što i zabrinjava brojne američke stratege i ekonomiste“, navodi se u članku.

Kako se dodaje, sankcioni pritisak SAD na Rusiju odraz je hegemonističkih ambicija Amerike, što pojačava želju drugih zemalja na međunarodnoj sceni da smanje zavisnost od dolara. Te države traže zamenu za međunarodni platni sistem SVIFT kako bi izbegli „monetarnu prinudu“ Amerike.

Autor članka konstatuje da ta „tendencija postaje sve očiglednija i jača“. Na primer, ranije su Kina i Brazil sklopile sporazum o finansijskim i trgovinskim operacijama u realima i juanima, zaobilazeći dolarskog posrednika.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema tome, iako je dolar i dalje valuta koja se najčešće koristi u svetu, sve više zemalja će mu tražiti alternativu, piše list.

„Istorija nas uči da pad hegemonije često počinje od njene valute“, zaključuje autor članka.

Ranije je predsednik Kenije Vilijam Ruto potpisao sporazum sa Saudijskom Arabijom prema kome će plaćati naftu kenijskim šilinzima umesto dolarima.

(Sputnik)


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /