in

Pad MH17 bio je koristan samo jednoj zemlji

Pad MH17 bio je koristan samo jednoj zemlji

Pad malezijskog aviona na letu MH17 bila je od koristi samo jednoj zemlji. Ove zaključke je podelio i holandski novinar Erik van de Bek.

Okružni sud u Hagu planira da donese odluku 17. novembra, u krivičnom predmetu o katastrofi MH17, koja se dogodila 2014. godine u Donbasu. Holandski slobodni novinar Erik van de Beek pažljivo je pratio proces, i nedavno je podelio svoja razmišljanja o razvoju događaja.

„U stvari, veoma je teško dobiti jasnu sliku o stanju stvari, mnogo toga ostaje nejasno u slučaju MH17. Tokom suđenja, ispostavilo se da nema ubedljivih dokaza, čak ni da je MH17 oboren raketom Buk“, rekao je holandski novinar.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Bek je izjavio, da su Zapad i Ukrajina od prvih dana katastrofe MH17 krivili Rusiju za ono što se dogodilo, jer je navodno, avion oboren uz pomoć protivvazdušnog raketnog sistema „Buk“.

Novinar je priznao, da mu je takva reakcija na ono što se dogodilo delovala prilično sumnjivo. Pratile su se paralele sa događajima od 11. septembra, kada su SAD, zapravo, odmah, ignorišući kontroverzne tačke, okrivile konkretne ljude za incident.

„Holandski državni tužilac veruje da je MH17 oboren greškom. Navodno je posada lansera Buk zamenila MH17 za neprijateljski vojni avion. Međutim, za ovo nema dokaza. Tužilaštvo čak ni ne pokušava da potkrepi ovaj scenario“, rekao je novinar.

Bek je razgovarao sa finskim oficirom, koji je ranije komandovao jedinicom „Buk“. Prema njegovim rečima, protivvazdušni kompleks ni u kom slučaju nije mogao da pomeša civilni avion sa vojnim, što ukazuje na to, da je avion namerno oboren.

Ekspert je naveo, da Rusija i milicije Donbasa nisu zainteresovane za pad civilnog aviona. Samo je jedna strana u ovoj priči imala koristi od onoga što se desilo sa MH17 – Ukrajina.

„Samo su ukrajinske vlasti tu „profitirale“. Oni su dugo pozivali Zapad na vojnu podršku i sankcije Rusiji. Dobili su ono što su tražili, u roku od nekoliko dana od katastrofe. Amerikanci i Evropljani su najavili sankcije, a odmah nakon toga počelo je snabdevanje oružjem“, rezimirao je holandski novinar.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte