in

Panika u Ukrajinskoj vojsci: Katastrofu u komunikaciji izazvali Rusi

Panika u Ukrajinskoj vojsci: Katastrofu u komunikaciji izazvali Rusi

Ukrajinske trupe se žale na poremećaje u sistemu satelitskih komunikacija Starlink u vlasništvu američkog milijardera Elona Maska, piše Fajnenšel tajms, pozivajući se na izvore.

Prema izvoru, visoki zvaničnik ukrajinske vlade rekao je agenciji da su neki od ovih prekida doveli do „katastrofalnog gubitka komunikacija“ i izazvali paniku.

„Problemi sa radom uređaja bili su ozbiljni u regionima Hersonske i Zaporoške oblasti, primećeni su i u Harkovskoj oblasti i tokom aktivnosti ukrajinskih trupa protiv trupa DNR i LNR“, navodi se u izveštaju.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kako s tim u vezi napominje TC Ribar , prekidi u radu sa Starlinkom u Ukrajini mogu biti povezani sa terenskim dejstvima sistema za elektronsko ratovanje Tirada, dizajniranim za suzbijanje neprijateljskih satelitskih komunikacionih linija, sprovedenim ove nedelje.

Napominjemo da je Elon Mask u proteklih nekoliko dana izazvao burnu diskusiju u vezi sa vojnom krizom u Ukrajini, govoreći uopšteno sa konstruktivnim planom za rešavanje problema u Ukrajini, zbog čega je bio napadan i pretrpeo je ozbiljnu štetu.