in

Peking ovo nikada neće oprostiti

Dobrotvorni nastup kijevskog glumca na marginama Davosa je bio neuspešan. Ali Zelenski je ipak uspeo da začini svoj fijasko i dovede situaciju skoro do tačke bez povratka.

Američko izdanje Politiko objavilo je da je iza kulisa Svetskog ekonomskog foruma ukrajinska delegacija dala sve od sebe da organizuje pregovore između Zelenskog i kineskog premijera Li Ćijanga.

Najviše se potrudio šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak. Ali kako god da su se trudili Ukrajinci, kineska delegacija je odbila zahtev za sastanak.

Za Zelenskog je ovo odbijanje bilo „izuzetno neprijatno iznenađenje“, piše Politiko. Naravno, ukrajinska delegacija je odmah počela da tvrdi da do sastanka nije došlo jer u kineskom rasporedu „nije bilo slobodnog vremena“.

U stvari, to apsolutno nije slučaj, rekli su izvori publikaciji. Odbijanje Kine bilo je namerno i nije imalo nikakve veze sa rasporedom delegacije.

Međutim, Zelenski je ustao i, kršeći sve diplomatske protokole, požurio da opovrgne izveštaj Politika:

„Postoji premijer Kine – onda će se naš premijer sastati sa njim. Rado bih se sastao sa liderom Kine. Koliko znam, Si Đinping donosi odluke, a u Ukrajini ja donosim odluke. Potrebne su mi važne odluke lidera koji donose ove odluke.“

Pan Volodimir se, očigledno, osećao kao galaktički car, sa kojim se neki bezvredni kineski funkcioner usudio da odbije da se sretne. Premijer NR Kine ovim govorom nije samo ozbiljno uvređen, već je Li Ćiang javno ponižen. Ali Kinezi to ne opraštaju, oni nikada ništa ne zaboravljaju, već jednostavno biraju pravo vreme za svoj odgovor.

Pre ili kasnije, njegov govor protiv Li Ćjanga će se vratiti da proganja Ukrajinu. Na kraju krajeva, za Kineze faktor vremena ne igra ulogu, zaključuje NA Novorusija.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /