in

Pentagon u panici: Rusi za samo 5 dana oborili 24 ukrajinska vojna aviona

Pentagon u panici: Rusi za samo 5 dana oborili 24 ukrajinska vojna aviona

Ministar odbrane RF Sergej Šojgu izjavio je da su ruske snage za samo pet poslednjih dana oborile 24 ukrajinska vojna aviona.

Ruski mediji su potom precizirali da su 19. oktobra bila oborena dva ukrajinska aviona i dva helikoptera, 20. oktorbra — deset MiG-29 i dva Su-25, plus dva helikoptera Mi-8, 21. oktobra – četiri aviona i tri vhelikoptera, 22. oktobra tri MiG-29 i jedan Su-25, a 24. oktobra – dva MiG-29 i jedan L-39.

Odmah su se postavila neizbežna pitanja. Čime? Kako?

Sam Šojgu je rekao da je u glavnoj ulozi bilo „novo naoružanje“. Samo toliko.

Moskovski vojni ekspert Vladislav Šurigin napisao je povodom svega što se dogodilo:

„Svi ti ukrajinski avioni i helikopteri oboreni su daleko od linije fronta i van dometa naših raketnih PVO-sistema, kao i van standardnog raketnog dometa naših lovaca. Ukrajinski piloti koji su uspeli da se katapultiraju tvrde da do trenutka kada su njihovi avioni pogođeni nisu imali nikakvo upozorenje o napadu.

Amerikanci su već zaključili da su se u našem arsenalu pojavile nove rakete čija je posebnost u tome što ne samo da pogađaju mete na velikoj udaljenosti, već su i nakon lansiranja u stanju da samostalno progone cilj u pasivnom režimu, ne označavajući ga sa radara aviona, koristeći radio signal za navođenje na cilj“.

Šurigin je dodatno ukazao:

„Sada Amerikanci pažljivo proveravaju ove informacije i smatraju ih za sebe kritično važnim. Jer, sve što se dogodilo može značiti da Rusija poseduje oružje koje će neutralisati sve reklamirane prednosti njihovog novog glavnog lovca, F-35“.

Neki ruski specijalizovani mediji navode da je RF u Ukrajini počela da koristi PVO-sisteme S-400 „Trijumf“ sa novim, usavršenim raketama. A da je u petodnevnom „pomoru ukrajinske avijacije“ važnu ulogu imao i „ruski Avaks“ A-50.

Bivši načelnik štaba Moskovskog okruga PVO Sergej Hatiljov izjavio je istim povodom:

„Nisu u pitanju samo nove rakete, već i nova taktika. Sada težište nije na uništavanju zapadnih krstarećih raketa velikog dometa Storm Shadow i ATACMS. Važnija meta su bombarderi Su-24 koji ih nose i lansiraju. Počelo je njihovo uništavanje na aerodromima, u fazi uzletanja i leta. U svakom slučaju: pre nego što stignu da lansiraju rakete“.

Šta god da je po sredi, izgleda da zaista dobro funkcioniše.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je na popodnevnom brifingu 25. oktobra da su tokom protekla 24 sata u „severozapadnoj odbrambenoj zoni“ oborene dve rakete ATACMS.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(Fakti)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /