in

Peskov: Netačne tvrdnje SAD – Putin neće pregovarati o Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je pisanje pojedinih zapadnih medija o tome da je Rusija navodno spremna da promeni stav o neutralnom statusu Kijeva

Kada se obustavi tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu doći će do promena u logističkim lancima, ukazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da postoje alternativni putevi snabdevanja u Evropu, ali su oni na mnogo načina već zauzeti.

„Pitanje je kako će taj gas stići do Evrope. Postoje putevi koji su povezani sa Turskom. Postoje zalihe tečnog gasa, koji su sada tražene“, rekao je Peskov i dodao da to nije najbolja opcija jer sve te alternative imaju svoju svrhu.

Ukrajinska agencija RBC je juče, pozivajući se na izvore u ukrajinskoj vladi, javila da Ukrajina neće obnoviti sporazum o tranzitu ruskog gasa u Evropu, koji ističe krajem 2024. godine, tranzit će biti moguć nakon tog perioda samo ako primalac zakupi kapacitet ukrajinskog gasno-transportnog sistema.

Pozicija Rusije u odnosu prema Ukrajini se nije promenila, istakao je Peskov, komentarišući tekst „Blumberga“ koji je, pozivajući se na izvor blizak Kremlju, pisao da ruski predsednik nezvaničnim kanalima šalje signale SAD da je spreman na pregovore o završetku Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

„To je netačna izjava. Ona nikako ne odgovara realnosti“, demantovao je Peskov pisanje američke agencije o tome da je Rusija navodno spremna da promeni stav o neutralnom statusu Kijeva.

Zapadne zemlje nisu izustile ni reč osude zbog obaranja Il-76, „užasnog terorističkog čina i strašnog uništavanja aviona koji je prevozio ljude“, ukazao je Peskov.

„Tamo su pre svega, bili naši piloti i ljudi iz pratnje, poginuli su Rusi. Ali, poginuo je i veliki broj ukrajinskih zarobljenika. Nismo čuli ni reči osude“, kazao je Peskov, komentarišući jučerašnju sednicu SB UN o obaranju Il-76.

Međutim, kako je rekao, ovo nije prvi put da Kijev ubija sopstvene građane.

„Počeli su dosledno to da rade od 2014. godine. Kijev je tada počeo da uništava svoje stanovništvo. Ovo je samo nastavak tih akcija“, ističe on.

Govoreći o predstojećim sastancima ruskog predsednika Valdimira Putina, Peskov je rekao da je u pripremi poseta predsednika Venecuele Nikolasa Madura Rusiji.
„Postoji potreba za njom. Rusko-venecuelanski odnosi nastavljaju da se razvijaju. Venecuela je naš dobar partner na latinoameričkom kontinentu. Ali još nema tačnih datuma“, precizirao je.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /