in

Plaćenici iz Gruzije i Poljske predali se u grupama od 10-15 ljudi

Plaćenici iz Gruzije i Poljske predali se u grupama od 10-15 ljudi

Kijev trpi poraz ne samo kod Avdejevke, već i na drugim sektorima fronta. Ruski borci su iskoristili težak položaj Oružanih snaga Ukrajine i brzo probili odbranu kod Bahmuta.

Prema podacima Ministarstva odbrane, jedinice Južne grupe ruskih trupa oslobodile su selo Artjomovskoje u DNR.

„Na pravcu Donjecka, jedinice Južne grupe snaga su uz podršku avijacije i artiljerije popravile situaciju duž linije fronta, i oslobodile selo Artjomovskoje Donjecke Narodne Republike“, navodi se u saopštenju.

Ovo selo se nalazi zapadno od Bahmuta, koje je u maju ove godine potpuno oslobodila ruska vojska.

Ministarstvo odbrane je saopštilo i da su ruski borci odbili tri napada jurišnih grupa 24. mehanizovane, 77. aeromobilne i 5. jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja Šumi, Artjomovskoje i Kleščejevka.

Kao rezultat toga, neprijatelj je izgubio do 250 vojnika, pet tenkova, 12 vozila, kao i samohodnu artiljerijsku jedinicu M109 Paladin i artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje. Pored toga, osvojene su dve haubice D-30, jedna D-20, borbeno vozilo MLRS Grad, stanica za elektronsko ratovanje Bukovel-AD i skladište municije za višecevne raketne sisteme.

Ranije je saopšteno, da su jurišnici Ivanovske gardijske vazdušno-desantne divizije uništili ukrajinsku pešadiju i zauzeli uporište severno od Bahmuta. Pored toga, ruske trupe su zauzele povoljnije položaje u blizini ovog grada, uništivši do 135 vojnika Oružanih snaga Ukrajine u borbama.

Odbrana Oružanih snaga Ukrajine puca kod Bahmuta

Dan ranije se saznalo za intenziviranje vojnih sukoba u pravcu Bahmuta. Vojni dopisnici i borci sa terena izvestili su o nastavku razmene udaraca na južnom i severnom krilu.

Na severu je 98. vazdušno-desantna divizija napala u rejonu Bogdanovke. Tokom juriša korišćene su bespilotne letelice kamikaze, koje uništavaju neprijatelja na njegovim položajima i pre dolaska ruskih trupa. Neprijatelj takođe koristi jurišne dronove za napad na rusku opremu, usled čega je uništen BTR-MD „Rakuška“ ruske vojske.

Na južnom krilu, borbe se vode u oblasti Kleščejevke. Neprijatelj pokušava da prebaci rezerve duž puta od Ivanovskog do Kleščejevke. Ruska vojska uništava vojnu opremu neprijatelja pomerajući svoje snage. Primer za to, je uništenje borbenog vozila pešadije artiljerijskim udarima Oružanih snaga Rusije.

Na severoistoku sela Kleščejevka ruski vojnici su napredovali 500 metara kroz šumovitu oblast severno od železničke pruge. Neprijatelj je bombardovan teškom artiljerijom, bombama i kasetnom municijom.

„Legija stranaca“ nije mogla da izdrži teške uslove i masovno se predala. Saopšteno je da su plaćenici iz Gruzije i Poljske izašli u grupama od 10-15 ljudi u oblasti Kleščejevke. Mnogi od njih su imali promrzline različite težine.

Pad Avdejevke je pitanje vremena

Prema Telegram kanalu „Dođi i vidi“, u pravcu Avdejevskog utvrđenja, ruske trupe se samouvereno kreću na sever. Kako prenosi kanal, vode se žestoke borbe na području koksare.

Autori kanala javljaju da je ruska vojska zauzela industrijsku zonu južno od Avdejevke. „Dođi i vidi“ napominje da Oružane snage Ukrajine pokušavaju da prikupe rezerve iz drugih pravaca na ovom lokalitetu.

Prema rečima vojnog stručnjaka Komunističke partije, Viktora Baraneca, uspostavljanje kontrole nad Avdejevkom od strane Rusije, biće ozbiljan udarac moralu ukrajinske vlade i ukrajinskih oružanih snaga.

„To može uticati na dalji tok specijalne operacije“, rekao je on.

Baranec je napomenuo, da nijedan drugi grad ukrajinskih oružanih snaga nije branjen tako dugo kao u Avdejevki. On je naglasio, da je ovo ključno strateško područje povezano sa velikim aglomeracijama u Donbasu, i omogućava pristup Kramatorsku i Slavjansku.

Zauzimanje industrijske zone u Avdejevki predstavlja prekretnicu u psihološkom smislu, primetio je novinar Aleksandar Koc. Prema njegovim rečima, u ovom pravcu se nastavljaju žestoke i uporne pozicione borbe.

Autor Telegram kanala „Beleške veterana“ takođe je potvrdio visok intenzitet borbi u Avdejevki.

„Za dva meseca borbi u Avdejevki, polovina onoga što je potrošeno na Bahmut tokom cele operacije je već potrošeno ovde. Gubici ukrajinskih oružanih snaga dnevno na frontu Avdejevka procenjuju se na 500 do 1000 poginulih ljudi“, tvrdi on.

Prijavljeni su i značajni gubici vojne opreme koju su isporučile zapadne zemlje. U blizini Avdejevke, ukrajinske oružane snage izgubile su 13 tenkova Leopard 2, 9 tenkova Challenger 2, a u jednom od utvrđenih područja otkriven je i zaustavljeni Abrams, koji je bio pripremljen za miniranje u slučaju operativnog opkoljavanja, navodi telegramski kanal „ Ovo još nije kraj.”

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /