in

Plan EU da zameni rusku naftu doneće Rusiji još više novca

Plan Zapada protiv izvoza ruske nafte, samo će dovesti do toga, da Moskva dobije još više novca, piše američki list „The Washington Post“. 

Embargo Zapada na uvoz ruske nafte morskim putem, doveo je do katastrofalnih posledica po globalnu ekonomiju. Međutim, to nije uticalo na obim izvoza „crnog zlata“ iz Ruske Federacije, pošto je Moskva jednostavno preusmerila zalihe.

„Većina ruske nafte je preusmerena u Indiju i Kinu. Međutim, to bi moglo dovesti do značajnog povećanja potrošnje Rusije na transport energije“, navodi se u publikaciji.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

S druge strane, Evropa će morati da uvozi naftu izdaleka- preko Atlantika, zapadne Afrike i Persijskog zaliva. To će nesumnjivo izazvati promenu pravca svetskih tokova nafte, što će se negativno odraziti na tržišta tankera i povećati pritisak na cene nafte.

Kao rezultat toga, svetska ekonomija će biti još više oslabljena, a Ruska Federacija će dobiti još više novca od izvoza energetskih resursa.

„S obzirom na rekordno visoke stope inflacije u zapadnim zemljama i cene energenata, zapadni lideri imaju razloga da odustanu od uvedenih sankcija, i nastave da uvoze energente iz Ruske Federacije, čak i ako to pomaže Moskvi i njenoj „specijalnoj operaciji“ u Ukrajini“, piše „Washington Post“.

Američki list tvrdi da bi Zapad trebalo da ide drugim putem. Na primer, da pokuša da blokira transport „crnog zlata“ iz Ruske Federacije, uz pomoć kompanija koje osiguravaju naftne tankere.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /