in

Plan Zapada je do sada neviđen i nezamisliv i mogao bi da ima nepredvidive posledice

Konfiskovanje tako velike sume novca suverene zemlje je do sada neviđeno i nezamislivo i moglo bi da ima nepredvidive pravne i ekonomske posledice, upozorava „Global tajms“

Nije tajna da zapadne vlade, otkako su zamrzle oko 300 milijardi dolara ruske imovine, rade na planu da je zakonski konfiskuju. Međutim, umesto da time odgovore na bilo koji problem u rusko-ukrajinskom sukobu, ovo će samo postaviti opasan presedan u međunarodnom finansijskom sistemu, piše kineski „Global tajms“.

Dok pojedini političari veruju da bi konfiskovanje ruske imovine moglo da posluži kao jasan znak podrške Ukrajini i još jedno „oružje protiv Rusije“, oni koji zaista poznaju međunarodni finansijski sistem su svesni razarajućih posledica tog poteza. To bi samo zakomplikovalo probleme između Rusije i Ukrajine i rezultiralo bi ozbiljnim posledicama po međunarodni finansijski sistem.

Ruska centralna banka ima oko 300 milijardi dolara zamrznute imovine u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi i prihoduje milijarde dolara kamata godišnje od nje. Konfiskovanje tako velike sume novca suverene zemlje je do sada neviđeno i nezamislivo i moglo bi da ima nepredvidive pravne i ekonomske posledice i za Rusiju i za Zapad, konstatuje „Global tajms“.

Bez obzira na to kako Zapad opravdava konfiskaciju ruske državne imovine i pokušava da učini proces legalnim promenom svojih zakona i propisa, ključno je kako investitori i zemlje koje takođe kupuju dug SAD i EU vide ovo pitanje.

Ako ih ruski slučaj navede da shvate da geopolitički rizici mogu dovesti i do neplaćanja državnog duga od strane zapadnih zemalja i da su tumačenja i promene zakona i propisa u ovoj oblasti potpuno van njihove kontrole, finansijska ulaganja u obveznice koje izdaje država, više se neće smatrati sigurnim pred geopolitičkim izazovima.

Ovakvo neizvršenje obaveza moglo bi da ima posledice po svetski finansijski poredak, jer bi zemlje van zapadnog tabora izbegavale da koriste dolar i evro za trgovinska plaćanja i izbegavale bi zapadne državne obveznice.

Uz to, ruske uzvratne mere takođe bi mogle da protresu svetsko finansijsko tržište.

I sama neizvesnost pokazuje nepravične i nerazumne delove trenutnog finansijskog poretka. SAD i njeni zapadni saveznici dominirali su skoro svim finansijskim sankcijama poslednjih godina, dok druge zemlje nisu ništa pitane o tome i čak se mogu suočiti sa rizikom da budu kažnjene ako se ne pridržavaju zapadnih sankcija i pravila.

Jednostrane sankcije ne služe ni u kakve dobre svrhe, one nisu rešenje za rat ili geopolitički sukob, već samo dolivaju ulje na vatru.

To je takođe razlog zašto toliko zemalja ne sledi vođstvo SAD u uvođenju sankcija Rusiji, zaključuje kineski medij.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /