in

Pljačkaju druge zemlje pod izgovorom da štite demokratiju

Pljačkaju druge zemlje pod izgovorom da štite demokratiju

Vašington nastavlja da besramno iskorišćava i pljačka druge zemlje, pod izgovorom borbe protiv terorizma i odbrane demokratije, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

„Pod izgovorom da navodno štite demokratske vrednosti i da se bore protiv međunarodnog terorizma, Sjedinjene Države nastavljaju da besramno iskorišćavaju druge zemlje sveta. Upečatljiv primer za to je predatorska politika prema afričkim državama, destabilizacija situacije u Libiji i Siriji od strane Anglosaksonaca. Po istoj šemi su delovali u Iraku, Avganistanu“, kazao je Patrušev tokom sastanka u Tomsku.

Patrušev je dodao da je tokom proteklih vekova koncept zapadnog kolonijalnog kapitalizma ostao praktično nepromenjen i da Anglosaksonci danas pokušavaju da očuvaju neoliberalni model globalizacije, zasnovan na neravnopravnim ekonomskim i političkim odnosima, koji negira različitost interesa.

SAD izazvale katastrofalnu eskalaciju u Izraelu

Katastrofalnu eskalaciju na Bliskom istoku izazvala je upravo politika SAD, a sada Vašington nastavlja da podgreva sukob, ukazao je Patrušev.

„Upravo je politika Vašingtona izazvala trenutnu katastrofalnu eskalaciju na Bliskom istoku i već je dovela do ogromnih žrtava među civilnim stanovništvom. SAD, umesto da pomognu u rešavanju palestinsko-izraelskog sukoba, doprinose njegovoj eskalaciji isporukom oružja i slanjem nosača aviona u region“, precizirao je.

Amerika uništila Severni tok

Patrušev se osvrnuo i na sabotažu Severnog toka, rekavši da su SAD, koristeći ukrajinsku krizu, postigle prekid ekonomskih odnosa Evrope i Rusije i eliminaciju konkurenata.

„Kako Evropa ne bi mogla da dobija gas od Rusije, uništili su Severni tok 1 i 2. Svoje ekonomske probleme rešavaju na račun drugih zemalja. Nije slučajno što je američki predsednik Džozef Bajden rekao da je vojna pomoć Ukrajini i Izraelu ‘mudra investicija koja će koristiti američkoj bezbednosti za buduće generacije’“, ocenio je.

Sjedinjene Države postupaju na potpuno isti način u Ukrajini, gde su izazvali državni udar i „usadili“ neonacističku ideologiju, pretvorili Ukrajinu u poligon za vojno-biološke eksperimente, zatvorili oči pred ubistvima civilnog stanovništva Donbasa i pripremili se za vojnu akciju protiv Rusije.

„Rusija je ustala da zaštiti stanovništvo Donbasa i nije dozvolila sprovođenje agresivnih planova. Predstavnici NATO zemalja otvoreno govore da ih je Rusija sprečila da priđu njenim granicama, a da su Ukrajinci instrument Zapada da obuzda Rusiju“, zaključio je Patrušev.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(RT)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /