in

Pobeda Rusije bi rezultirala raspadom NATO i ekonomskim pokoljem za Zapad

Pobeda Rusije protiv Ukrajine bi rezultirala raspadom NATO-a i “ekonomskim pokoljem“ za Zapad, kaže penzionisani američki general Ben Hodžis.

A taj scenario postaje sve više realnost jer, nakon što je ukrajinska kontraofanziva propala i nakon smanjivanja pomoći Ukrajini, sada postoje realni strahovi da bi Vladimir Putin mogao da pobedi i uništi Evropu, piše Dejli mejl.

Pobeda Rusije ne bi značila samo “uništenje” Ukrajine i njenog naroda – bila bi “katastrofalna” za Zapad i preokrenula globalni svetski poredak, upozorava Oleksandar Daniljuk, saradnik Odeljenja za odbranu i bezbednost Ministarstva odbrane za RUSI konsultantsku organizaciju.

Srž ovoga je činjenica da bi Rusija i globalni jug ukrajinski poraz videli kao vojni gubitak za Zapad – to bi pokazalo svetu da je NATO, predvođen SAD-om, sposoban da žrtvuje evropsku naciju kako bi se izbegao nuklearni sukob.

A kada svi shvate da se SAD i Zapad mogu pobediti, nuklearni rat bio bi “neizbežan” i svet bi bio uništen u krvoproliću, kaže Daniljuk u zastrašujućem predviđanju.

Daniljuk kaže da bi svet tada gledao kako je Ukrajina, koja se 1993. odrekla trećeg najvećeg arsenala nuklearnog oružja na svetu, poražena od strane ruske vojske usred svakodnevnih pretnji da će Moskva spaliti zemlju nuklearnim oružjem.

A to bi poslalo snažnu poruku: jedini način da se nenuklearne države zaštite od napada zemalja s nuklearnim oružjem – poput Kine i Rusije – bio bi posedovanje vlastitog oružja za masovno uništenje.

Dalje, s povećanjem broja nacija koje poseduju nuklearne arsenale, bilo bi “samo pitanje vremena” kada će ih neka država – ili teroristička organizacija upotrebiti, kaže Daniljuk.

Na kraju, pobeda bi dovela do katastrofalne promene svetskog poretka koja bi imala razorne posledice za civile koji žive širom Evrope i SAD-a.

To bi uništilo percepciju SAD-a kao svetske vojne sile i ohrabrilo zemlje poput Kine, Irana i Severne Koreje da nastave svoju vojnu ekspanziju, kaže Daniljuk.

“Ruska pobeda takođe bi naterala zemlje globalnog juga da traže posebne odnose s tim zemljama, istiskujući SAD kao međunarodnog bezbednosnog posrednika”, kaže Daniljuk, stručnjak za višedimenzionalno ratovanje.

General Ben Hodžis, bivši zapovednik američke vojske u Evropi, slaže se i kaže da bi ruska pobeda dovela do uspona saveznika Kremlja.

Kaže da će Iran i Severna Koreja najverovatnije uspeti da razviju efikasno nuklearno oružje u sledećih nekoliko godina, što će predstavljati direktnu pretnju Zapadu i moglo bi dovesti do nuklearnog rata u kojem bi poginule desetine hiljada ljudi.

“Zato je sada toliko važno imati nuklearno odvraćanje. Ako dopustimo Iranu i Severnoj Koreji da razviju nuklearne sposobnosti onda ćemo zauvek žaliti zbog toga”, kaže Hodžis.

Rekao je da bi ruska pobeda takođe značila da bi nuklearne države – Pakistan, Indija, Severna Koreja, Iran – postale nestabilne i to bi moglo da rezultuje time da se teroristi dočepaju nuklearnog oružja i pokrenu terorističke napade na ulicama Evrope.

I dok Zapad tone u godine nestabilnosti, dok Rusija čvrsto stiska Ukrajinu, general Hodžis kaže da će Putin krenuti u napad na tlo NATO-a. Kaže i da bi novi mandat Donalda Trampa još više otvorio vrata Putinu da pokrene svoj napad na Evropu zbog republikanskog nedostatka podrške NATO-u. Evropa bi postala,kak ističe, “glineni golub”.

Hodžis kaže da bi bilo glupo pretpostaviti da Putin ne može da napadne baltičku zemlju – poput Litvanije, Poljske ili Estonije – i izazove pustoš među civilima širom Evrope.

U jednom scenariju, general Hodžis kaže da bi Moskva prvo mogla napasti uski pojas poznat kao Suvalki, stisnut između Poljske, Litvanije i ruske eksklave Kalinjingrad.

Čak i mali napad na ovu slabu tačku – jedinu kopnenu granicu između kontinentalne Evurope i baltičkih država – mogao bi izazvati velike probleme za NATO.

Rekao je da će, ako Putin bude uspeo u blokiranju koridora Suvalki, ruske snage koristiti taj pojas zemlje i Belorusiju kao lansirnu rampu za drugu fazu svoje ofanzive.

A ta bi druga faza uključivala slanje hiljada ruskih vojnika, tenkova i specijalnih snaga, da napadnu jednu od baltičkih država na istočnom krilu NATO-a – najverovatnije Litvaniju, Poljsku ili Estoniju.

(dejlimejl, b92.net)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /