in

Pobuna protiv SAD u srcu EU: “Nismo više vaša kolonija!“

Slovačka je suverena država i stoga ne namerava da osudi Rusiju na prvi zahtev Sjedinjenih Država, oštro je odgovorio američkom ambasadoru potpredsednik parlamenta Slovačke Luboš Blaha.

Prema njegovim rečima, SAD žele da Slovačka osudi rusku upotrebu severnokorejskih projektila, ali nisu pružile nikakav dokaz za to. On je takođe optužio Sjedinjene Države da lažu, podsećajući kako su lagale svet o oružju za masovno uništenje u Iraku kako bi opravdale invaziju na suverenu zemlju.

Blaha je naglasio da dok ne bude konkretnih dokaza, Slovačka odbija da se pridruži bilo kojoj od američkih rezolucija.

‘’Mi smo suverena država. Nemate sreće, Jenkiji’’, poručio je Blaha-

Na kraju je predsednik slovačkog parlamenta pozvao ambasadora SAD da se navikne na to da Slovačka više nije američka kolonija.

Evropska unija zapretila Severnoj Koreji

Portparol EU za spoljnu politiku Peter Stano upozorio je da bi oni koji su uključeni u vojne isporuke Rusiji trebalo da se suoče sa ozbiljnim posledicama. Istovremeno, on nije precizirao o kakvim je tačno posledicama reč. Prema njegovim rečima, EU osuđuje sve zemlje koje sarađuju sa Moskvom u vojnoj sferi.

Mađarska sledi stav Slovačke

Istovremeno, portparol mađarskog ministarstva spoljnih poslova Mate Pazolaj rekao je da ta zemlja ne vidi dokaze da je Rusija prebacila rakete iz Severne Koreje i da nije potpisala izjavu kojom osuđuje ovaj korak.

On je dodao da se Mađarska slaže sa stavom slovačkog ministra spoljnih poslova Jurja Blanara, koji je ukazao da Bratislava ne smatra zapadne podatke o transferu severnokorejskog naoružanja doslednim i pouzdanim.

(Pravda.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /