in

Početak kraja – Zelenski doneo odluku

Ukrajinski parlament razmatra izmene zakona o mobilizaciji, a prema informacijama CNN-a, očekuje se da će nova pravila biti usvojena za nekoliko sedmica.

Reforme koje se predlažu imaju za cilj značajno povećanje broja mobilizovanih Ukrajinaca. Ova inicijativa izazvala je konflikte između bivšeg glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, Valerija Zalužnog, i predsednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog.

Zalužni je reagovao na Zelenskovu izjavu da je potrebno dodatnih 500.000 vojnika, ističući da takav broj neće biti moguć bez primene nepopularnih mera. Nedavno je Zalužni smenjen s funkcije, a na njegovo mesto postavljen je general Sirski.

Situacija na frontu izmiče kontroli, nedostaje municije i vojnika, a obećana pomoć kasni. Svetska podrška Ukrajini opada, što dodatno komplikuje situaciju.

Ukrajinci su se dobrovoljno pridružili vojsci nakon invazije Rusije, ali se sada situacija promenila, posebno nakon neuspele kontraofanzive. Vlasti sada šalju agente za regrutaciju širom zemlje kako bi osigurale dovoljan broj vojnika.

Prema trenutnim zakonima, muškarci i žene od 18 do 59 godina mogu služiti u vojsci, dok je mobilizacija obavezna za građane starije od 26 godina. Predloženom reformom, minimalna starosna granica za mobilizaciju bi se smanjila na 25 godina.

Takođe, planira se uvođenje strožih kazni za izbegavanje mobilizacije, uključujući suspenziju vozačke dozvole ili bankovnog računa.

S obzirom na ratno stanje u zemlji, muškarcima koji su dužni da se regrutišu zabranjen je izlazak iz zemlje, osim ako su samohrani roditelji ili profesionalni sportisti.

Neki građani pokušavaju ilegalno napustiti zemlju, a kazna za pokušaj ilegalnog bega iznosi oko 204 evra.

Žene protestuju ispred parlamenta, zahtevajući da mobilizacija bude pravedna i da porodica ima ulogu u odlučivanju. Traže da se muškarci mogu vratiti kući u određenom roku, umesto da mobilizacija bude otvorena „do daljeg“.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Početak kraja – Zelenski doneo odluku first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /