in

Počinje – Amerika se uvlači u treći rat

Zvaničnici Bajdenove administracije prave planove za odgovor SAD na potencijalno širenje konflikta u Gazi na druge delove Bliskog istoka, piše Politiko.

Oni su se pozvali na četiri upućena zvaničnika koji su tražili da ostanu anonimni.

Portal navodi da pojedini zvaničnici u Vašingtonu veruju da je rat u Gazi eskalirao daleko izvan granica Pojasa, što je scenario koji su SAD pokušavale da izbegnu mesecima.

Prema navodima trojice upućenih američkih zvaničnika, vojska priprema planove za uzvratni udar na militantne jemenske Hute koje podržava Iran i koji napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru, piše Politiko i navodi da to uključuje i gađanje ciljeva u Jemenu.

U međuvremenu, obaveštajni zvaničnici smišljaju načine da predvide i odbiju moguće napade na SAD od snaga koje podržava Iran u Iraku i Siriji, tvrde zvaničnici. SAD su mesecima pozivale Teheran da utiče na snage koje podržava kako bi smanjile napade, ali zvaničnici kažu da nisu videli nikakve naznake toga da su proiranske grupe počele da smanjuju broj napada i izražavaju zabrinutost da će nasilje samo porasti u narednim danima.

To predstavlja eskalaciju koja će predsednika SAD Džozefa Bajdena uvući dublje u konflikt na Bliskom istoku, dok kampanja za predsedničke izbore ove godine traži od njega da se fokusira na unutrašnja pitanja, ocenjuje Politiko.

(Tanjug)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Počinje – Amerika se uvlači u treći rat first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /