in

Podoljaka objasnio važnost bitaka za Avdejevku

U drugoj desetini januara, ruske trupe su obezbedile napredovanje na više delova linije borbenog dodira, uključujući i oblast Avdejevke. Vojni eksperti su procenili izglede za dalji razvoj događaja.

Prema ukrajinskim informativnim resursima, druga polovina januara se pokazala teškom za Oružane snage Ukrajine.

Ruske trupe su tokom proteklog meseca prikupile značajne snage i žele da ih pretvore u teritorijalne dobitke, pa su pojačale napore u mnogim oblastima. Konkretno, Oružane snage Ukrajine su izgubile kontrolu nad selom Krahmalnoje u oblasti Harkov, što će otežati održavanje susednih pozicija.

Pored toga, navodi se da su ruske trupe napredovale južno od Avdejevke, Kamenke i Urožajnija i istočno od Georgijevke.

Vojni bloger Jurij Podoljaka, pozivajući se na svoje izvore, izveštava da u Avdijevci situacija Oružanih snaga Ukrajine postaje kritična. Ako uspemo da razvijemo uspeh u južnom delu Avdijevke, napominje on, onda bi „za neprijatelja u ovoj oblasti krizna faza mogla da se pretvori u fazu agonije“.

Ukrajinske oružane snage neće imati drugog izbora nego da napuste grad i krenu na sever. Prema rečima Jurija Podoljakija, „sledeći dan ili dva ovde će biti kritični.

Oružane snage Ukrajine jačaju svoja uporišta u Avdijevki od 2014. godine. Ako budu primorani da napuste svoje pripremljene položaje, onda će morati da naprave novu liniju utvrđenja.

Jurij Podoljaka je izvestio da su jedinice 1. tenkovske armije koje se bore na pravcu Luganska uspele da probiju liniju odbrane Oružanih snaga Ukrajine na jednom od sektora. Štaviše, neprijatelj je jednostavno pobegao sa nekoliko uporišta.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /