in

Podrivanje „Severnih tokova“- prvi korak ka raspadu EU!

Podrivanje „Severnih tokova“- prvi korak ka raspadu EU!

Ruski politikolog, Marat Baširov, izjavio je, da su napadi na gasovode „Severni tok 1 i 2“ okončali jedinstveno energetsko tržište u Evropi, što bi moglo dovesti do raspada EU. 

Prema njegovim rečima, sada se postavlja pitanje da li iznova graditi „ST-2”, ili napraviti terminal za utečnjavanje gasa u blizini Sankt Peterburga, i destilovati gorivo gasovodima.

„Možda bi trebalo da razmišljamo o smanjenju obima potrošnje gasa u Evropskoj uniji? Odsustvo jedinstvenog energetskog tržišta u Evropi, je prvi korak ka raspadu Evropske unije“, tvrdi stručnjak.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Baširov smatra da Evropa neće moći da reši pitanje uvoza gasa u bliskoj budućnosti, jer je problematično povećati snabdevanje iz Bliskog istoka i Afrike. Istovremeno, isporuke iz Rusije su ograničene sankcijama, a isporuke gasa iz SAD su duge i skupe, i postoje ograničenja u obimu.

Politikolog smatra, da će u takvoj situaciji svaka zemlja početi da štedi gas i svoju ekonomiju, bez deljenja resursa sa drugima. Austrija je već uvela ta ograničenja Italiji.

Baširov je napomenuo, da ako ove zime zemlje Evrope maksimalno upumpaju gas u skladišta, onda će se do sledeće zime neravnoteža povećati za još 25-40%.