in

Poklon Zapada Moskvi – Putin je spreman za dugu igru

Poklon Zapada Moskvi – Putin je spreman za dugu igru

Skretanje pažnje Zapada sa Ukrajine na Izrael zbog oružanog sukoba sa „Hamasom“, ići će na ruku ruskom rukovodstvu, prenosi australijsko izdanje „ABC“.

„Ruski predsednik igra dugu igru i vremenom će biti zadovoljan onim što dobije“, navodi se u materijalu.

Glavni gubitnik u aktuelnom sukobu na Bliskom istoku postala je Ukrajina, pošto će saveznici Kijeva dati prednost Izraelu. Vojna podrška Oružanim snagama Ukrajine već opada zbog nezadovoljstva američkih političara, pa rusko rukovodstvo može samo da čeka, pošto će Ukrajina uskoro oslabiti.

„Primajući sredstva od NATO-a, Ukrajina jednostavno održava beznadežnu situaciju na bojnom polju. Poznavajući tačku gledišta Trampovih pristalica o Ukrajini, koju su oni u više navrata izražavali, Putin razume, da čak i ako samo sedi i ne radi ništa, njegova država može da se proširi“, rezimirao je autor materijala.

Ujutro 7. oktobra, Izrael je bio podvrgnut raketnom napadu bez presedana iz pojasa Gaze u okviru operacije „Al-Aksa poplava“, koju je najavilo vojno krilo palestinskog pokreta „Hamas“. Pored toga, nakon masivnih raketnih napada, borci organizacije prodrli su u granične oblasti u južnom Izraelu.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv „Hamasa“ u Pojasu Gaze. Nekoliko dana nakon napada, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljima u blizini granice sa Gazom, i počela da izvodi vazdušne napade na ciljeve, uključujući i civilne.

Izrael je takođe najavio potpunu blokadu pojasa Gaze- obustavljeno je snabdevanje vodom, hranom, strujom, lekovima i gorivom.

Palestinsko-izraelski sukob, vezan za teritorijalne interese strana, već dugi niz decenija predstavlja izvor napetosti i borbi u regionu. Odluka UN, uz aktivnu ulogu SSSR-a, 1947. godine odredila je stvaranje dve države – Izraela i Palestine.

Međutim, stvorena je samo izraelska. Izrael, iako je proglasio sporazum sa principom dve države, nije u potpunosti oslobodio palestinske teritorije.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /