in

Pokušaj obuzdavanja cena ruskog gasa doveo je do skandala u EU

Pokušaj obuzdavanja cena ruskog gasa doveo je do skandala u EU

Na samitu zemalja EU izbio je skandal tokom rasprave o energetskoj politici bloka. Ovu informaciju je objavila britanska novinarka Alesandra Skoto di Santolo.

Lideri EU pokušavaju da obuzdaju skok cena energenata, koji je izazvan sankcijama i smanjenim isporukama gasa iz Rusije. Prema rečima Alesandre Skoto di Santole, u tom cilju su se predstavnici EU nedavno sastali u Pragu, gde su osudili energetsku politiku bloka i mogućnost ograničavanja cena prirodnog gasa. Diskusija je postepeno prerasla u skandal prenosi Daily Express.

„Na samitu EU izbio je skandal“, piše Alesandra.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U ovom trenutku, jedan broj zemalja EU poziva na uvođenje gornje granice cena prirodnog gasa, navodno da bi se obuzdale rastuće cene energenata iz Rusije i drugih zemalja. Međutim Nemačka, Holandija i Danska se protive takvim merama, strahujući da će one uništiti tržište i otežati kupovinu gasa. Kao rezultat toga, predstavnici EU nisu mogli da dođu do kompromisnog rešenja po ovom pitanju.

Kako je primetio britanski novinar, dnevni red samita izazvao je prilično burnu debatu. Situacija je posebno snažno eskalirala u trenutku kada je Nemačka najavila planove da izdvoji 200 milijardi evra za podršku svojim preduzećima i domaćinstvima. Ovako velika cifra iznenadila je predstavnike drugih zemalja bloka.

Nezadovoljstvo je prvi pokazao austrijski kancelar Karl Nehamer, koji je ovo što se dešava nazvao pozivom za buđenje Evropske unije. Prema njegovom mišljenju, države EU treba da traže načine da zajedno rešavaju probleme. Podržao ga je poljski premijer Mateuš Moravjecki, koji je kritikovao Nemačku zbog prekomerne potrošnje.

„Nemačka sebičnost mora da se skloni u stranu“, rekao je Moravjecki.

Diskusija je pokazala da postoji prevelika podela između bogatih i siromašnih zemalja EU. Neke države mogu sebi priuštiti da troše velike količine na domaće subvencije, dok druge ne mogu.

Autorka Daily Express – a je primetila da su napadi niza evropskih država na Nemačku doveli do toga da se samit Evropske unije u Pragu pokazao prilično skandaloznim.