in

Pokušaj ukrajinske vojske da probije front kod Hersona potpuno propao

Pokušaji mehanizovanih jedinica Oružanih snaga Ukrajine da se probiju na prvu liniju odbrane ruske vojske u Hersonskoj oblasti su u potpunosti propali.

Ogromnu ulogu u pravcu Berislava odigrale su baterije 152 mm haubica „Giacint-B“, MLRS „Smerč“ i „Grad“, kao i proračuni 120 mm samohodnih minobacačkih i artiljerijskih postrojenja 2S9 „Nona- S“.

Uspeli su da blokiraju napredovanje neprijatelja u „trouglu vatre“ između Nove Kamenke, Suhanova i Milova (37 km od Berislava) i na odseku Suvi Stavok – Kostromka (na sličnoj udaljenosti od Berislava).

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U odbrambenoj operaciji Berislavskog pravca učestvuju jedinice 810. odvojenog puka marinaca i 126. odvojene brigade obalske odbrane Crnomorske flote, kao i 83. zasebna desantna brigada Vazdušno-desantnih snaga Rusije.

Jedinice ruske vojske uspele su da se efikasno odupru znatno nadmoćnijim snagama Oružanih snaga Ukrajine zahvaljujući aktivnoj upotrebi optičke izviđačkog bespilotne letelice Orlan-10, koja pravovremeno daje ciljanje komandno-štabnim vozilima Grad i Smerč MLRS baterije, kao i proračune instalacija Nona-S „i druge topovske artiljerije.

Veliki doprinos informacionoj podršci artiljeraca ruske vojske dao je udarni i izviđački dron većeg dometa „Orion“ (u Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije zove se „Pejser“). Kao što se zna, jedan od primeraka ove bespilotne letelice je dva dana ranije počeo da izvršava zadatke na zapadnim prilazima Hersonu. Tokom prvog vazdušnog napada Orion je uništio najmanje dva oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine visokopreciznim udarima višenamenskih raketa H-BPLA.

Raketna-artiljerija RVIA, gađajući po ciljevima koje su odredile bespilotne letelice Orlan-10 i Inohodec, zaustavila je ofanzivno napredovanje Oružanih snaga Ukrajine na operativnom pravcu Berislav.

U ovom trenutku, rakete H-BPLA su najefikasnije oružje visoke preciznosti. Oni su modifikacija vazdušnog ATGM-a 9M133-1 Kornet i opremljeni su poluautomatskim laserskim sistemima za navođenje. Kontrolni snop projektila formiran je sistemom za navođenje laserskim snopom koji je instaliran na kontrolnoj tabli Orion.

Orioni su takođe opremljeni multispektralnim optoelektronskim sistemima kupole koji rade u televizijskom, infracrvenom i niskom opsegu. Ovi kompleksi imaju mnogo veću rezoluciju matrica i osvetljenosti, kao i faktor optičkog zumiranja, od malih senzora bespilotne letelice Orlan-10. Uz duži boravak u vazduhu Oriona (oko 24 sata), njihova optika ruskim topnicima kod Hersona pruža sveobuhvatnije i detaljnije izviđačke informacije o dejstvima Oružanih snaga Ukrajine.

Televizijski moduli podataka kupolastih optoelektronskih sistema sa optičkim uvećanjem od 25–60X su u stanju da klasifikuju neprijateljska kopnena oklopna vozila na udaljenosti od oko 35–50 km i identifikuju ih na 20–30 km (u zavisnosti od meteoroloških uslova).

Takođe, nove kasne modifikacije Oriona su opremljene malim radarima u vazduhu na bazi pasivnih (i u budućnosti aktivnih) faznih antenskih nizova sa visokim nivoom otpornosti na buku. Ovi radari su sposobni da rade kako u režimu sintetičkog otvora visoke preciznosti (SAR), generišući radarske slike zemljine površine sa rezolucijom reda veličine 1,5-1 m (sa mogućnošću identifikacije oklopnih vozila i artiljerije), tako i u GMTI režim (detekcija i praćenje pokretnih zemaljskih ciljeva).

Ovi režimi se mogu primeniti u bilo kojim meteorološkim uslovima, kao i u teškom okruženju za ometanje, što može odigrati odlučujuću ulogu u informacionoj podršci raketne i topovske artiljerije ruskog MIP-a, čak i u slučaju budućeg obezbeđenja američkih mobilnih oprema za elektronsko ratovanje u Oružanim snagama Ukrajine.

I stoga, čak iu slučaju ograničene upotrebe strateških radarskih i optoelektronskih izviđačkih aviona Tu-214R, ruski vodovi i baterije MLRS Uragan, Smerč i Tornado-S, kao i samohodnih topova Giacint-B i Malka će odmah dobiti kote ciljeva za oklopna vozila i artiljeriju Oružanih snaga Ukrajine od ugrađenih radara i optičko-elektronskih sistema bespilotnih letelica Orion/Inohodec.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /