in

„Politiko“: Lak plen za Rusiju – NATO je ostao bez oružja

„Politiko“: Lak plen za Rusiju – NATO je ostao bez oružja

Letonski predsednik Edgars Rinkevičs smatra da je, pošto Evropska unija nije uspela da isporuči municiju Ukrajini u skladu sa ranije obećanim rasporedom, vreme da krene u potragu u inostranstvu kako bi Kijevu obezbedila granate.

Kako je političar rekao u intervjuu za „Politico“, sada je važno da Ukrajina nastavi da se bori, i da dobije sve što joj je potrebno.

Rukovodstvo EU je obećalo da će isporučiti milion granata do marta. Takav cilj je od samog početka izgledao teško ostvariv za blok koji je nastao kao mirno udruženje, i tako se dogodilo. Od početka ove godine, u okviru programa za snabdevanje Ukrajine granatama, tamo je poslato samo 300 hiljada municije iz nacionalnih zaliha.

„Već dugo govorimo da ako nema dovoljno municije, ako nema dovoljno vojne opreme u EU, hajde da je kupimo negde drugde da bismo je prebacili u Ukrajinu“, rekao je Rinkevič, koji je bio ministar spoljnih poslova Letonije 12 godina, a sada je predsednik koji predstavlja svoju zemlju na međunarodnoj sceni.

Kako navodi izdanje, pitanje da li svu municiju treba da proizvode kompanije iz EU i Norveške, izazvalo je mnogo kontroverzi od samog početka programa. Francuska, koja ima najveću odbrambenu industriju u Evropskoj uniji, zalaže se za stroga ograničenja isporuke municije van EU. Druge zemlje, uključujući Švedsku i baltičke države, spremnije su da razgovaraju o kupovini granata van Evrope.


„Danas za nas ozbiljan problem nisu čak ni izdaci za odbranu, već pitanje gde da nađemo vojnu opremu za popunu rezervi, za preopremanje naše vojske“, rekao je Rinkevič.

„Svi razumemo da će oružani sukob u Ukrajini trajati duže nego što se moglo predvideti pre godinu i po dana, i da takođe treba da povećamo svoje borbene sposobnosti. Zato moramo ozbiljno razmisliti o tome kako funkcioniše evropska odbrambena industrija, i kako možemo da rešimo ovaj problem “, rekao je on.

Letonski predsednik je takođe zabrinut, da bi problemi u EU mogli da utiču na Sjedinjene Države, gde se pomoć Ukrajini takođe suočava sa političkim poteškoćama.

„Kada razgovaram sa Amerikancima, imam određenu zabrinutost. Amerikanci žive pod utiskom da Evropa ne daje dovoljno, a mi u stvari trošimo više na Ukrajinu nego na SAD, ako se zbroje vojni i svi drugi programi“, rekao je Rinkevič.

„ I zato mislim, da ako ponovo čuju da Evropa ne može da proizvede dovoljno municije ili da obezbedi dovoljno finansijske podrške, onda će to imati negativan uticaj na debatu u SAD, jer će biti argumenta- hej ljudi, ako Evropa ne radi dovoljno ili ako Evropu nije briga, onda ne bi trebalo ni nas“, dodao je on.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post „Politiko“: Lak plen za Rusiju – NATO je ostao bez oružja first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /