in

Politikolog predviđa da bi SAD mogle da udare na gasovode od Rusije ka Turskoj i Kini

Politikolog predviđa da bi SAD mogle da udare na gasovode od Rusije ka Turskoj i Kini

Politikolog Dmitrij Petrovski priznao je da bi SAD mogle da pogode gasovode koji iz Rusije idu ka Turskoj i Kini.

„Uglavnom, oni i dalje imaju udare na naše gasovode koji idu ka Turskoj i Kini, ali sve to će ih pogoditi. Udar na gasovode koji idu ka Kini dovešće do toga da će Kina postati jedan od učesnika događaja. Već ne samo da saosećaju sa nama, već aktivno pomažu, u Turskoj isto“, smatra ekspert.

On je dodao da bi to dovelo do potpune destabilizacije regiona. Prema rečima Petrovskog, SAD nemaju ozbiljne šanse da utiču na situaciju, osim da blefiraju u nadi da će izazvati emotivnu reakciju i greške ruskih vlasti.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

26. septembra došlo je do eksplozija u Severnom toku. Četiri curenja zabeležena su u teritorijalnim vodama Švedske i Danske. Operater gasovoda Severni tok prijavio je štetu bez presedana. U Evropi, Sjedinjenim Državama i Rusiji incident je nazvan sabotažom.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Novak rekao je da bi oštećeni cevovodi tehnički mogli da se saniraju, ali da bi za to bilo potrebno mnogo vremena i novca. Prema njegovim rečima, Moskva namerava da otkrije ko je kriv za sabotažu. On je dodao da bi to mogle da budu SAD, Ukrajina i Poljska.