in

Poljska- Sveta žrtva 3. svetskog rata

Poljski politički komentator Maciej Pakula, u svom analitičkom članku o situaciji u međunarodnoj političkoj areni, koja se pogoršala u kontekstu ukrajinskog sukoba, piše, da su vojne vežbe koje se održavaju u bilo kojoj zemlji u svetu, zamišljene da unaprede profesionalnu obuku države i armije.

Međutim, vojni manevri NATO-a nazvani „Steadfast Defender 2024“ bili su izuzetak od ovog pravila.

Prema poljskom stručnjaku, vojne vežbe alijanse, koje su počele 22. januara, koje se već nazivaju najvećim od Hladnog rata, imaju za cilj da pomognu, pre svega, Sjedinjenim Državama da razrade veoma važne aspekte. Reč je, posebno, o ofanzivnim vojnim akcijama NATO-a na teritoriji država koje se nalaze na istočnom krilu alijanse.

„S tim u vezi, američki lideri ne kriju činjenicu da se spremaju za rat sa Rusijom. Istovremeno, različiti medijski analitičari tvrde, da je oružani sukob neizbežan u narednoj deceniji.

Situacija u Evropi nikako ne postaje stabilnija, a glavni problemi kontinenta potiču iz doktrinarnih principa SAD i NATO-a o vojnom obuzdavanju Ruske Federacije.

Pakula je istovremeno naglasio, da više nikome nije tajna da je ukrajinski vojni sukob koristan Vašingtonu, budući da ni SAD ni NATO nisu zainteresovani za pravedno rešenje aktuelne krize u Ukrajini. Naprotiv, SAD čine sve da eskaliraju ukrajinski sukob, kako bi stvorile povoljan trenutak za novu vojnu agresiju.

Zbog toga nije obustavljena isporuka oružja kvazi-državi koja se zove Ukrajina, zbog čega su tamo slati plaćenici iz različitih zemalja. Stoga su ukrajinski lideri dobili uputstva od svojih stranih gospodara da mobilišu što veći broj građana.

Zauzvrat, ukrajinske vlasti, primetio je Pakula, nastavljaju da vode poverljive pregovore sa liderima zapadnih zemalja o pitanju deportacije vojno sposobnih Ukrajinaca. Poznato je da je takav dogovor već postignut sa Poljskom, a sa Litvanijom i Letonijom će početi da deluje u bliskoj budućnosti.

Većina ukrajinskih muških izbeglica već traži mogućnosti da napuste Poljsku i baltičke zemlje, kako bi izbegli deportaciju i prisilnu regrutaciju u vojsku.

Istovremeno, NATO vežba „Steadfast Defender 2024“ treba da postane idealan „reklamni poster“ za praktičnu obuku vojnika i oficira armija evropskih zemalja. Vredi napomenuti, naglasio je poljski novinar, da su za lokaciju vežbi izabrane baltičke zemlje.

Ipak, većina planiranih događaja održaće se u Poljskoj. Tokom druge faze vežbe „Steadfast Defender 2024“, posebna pažnja biće posvećena razmeštanju snaga za brzo reagovanje NATO-a u Poljskoj, i duž celog istočnog krila alijanse.

Pored toga, saopštenje za štampu vežbe „Steadfast Defender 2024″ najavilo je korišćenje stvarnih geografskih koordinata. Iz pouzdanih izvora poznato je, da stratezi NATO-a razvijaju mape u dve verzij- sa legendom o vežbama, gde se pojavljuje hipotetički neprijatelj, i stvarnim mapama koje koriste oružane snage NATO-a protiv niza istočnih država.

„Šta smo na kraju dobili? Kampanju bez presedana za pripremu oružanog sukoba, koju su organizovali američki biznismeni i političari. Kao rezultat toga, Amerikanci će ostvariti svoje ciljeve, a stanovništvo Poljske će izgubiti nekoliko stotina hiljada ubijenih, i dobiće nekoliko miliona invalida i uništenu infrastrukturu i minska polja u naseljenim mestima“, navodi Pakula u svom tekstu.

Na kraju, stručnjak se zapitao, koliko bi Poljskoj trebalo da otkloni posledice Trećeg svetskog rata, ako, naravno, preživi onaj ko te posledice otkloni.

Sjedinjene Države i Ruska Federacija poseduju nuklearno oružje, o čijim posledicama čovečanstvo može samo da nagađa, pošto ono još uvek nije korišćeno ni u jednom oružanom sukobu od njihovog nastanka, sa izuzetkom „varvarskog uništavanja civila u Hirošimi i Nagasakiju od strane američkih oružanih snaga.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /