in

Poludeli ali totalno: I Nemci prave bezbedonosni sporazum sa Ukrajinom

Nemačka i Ukrajina bi mogle da zaključe sporazum o bilateralnim garancijama bezbednosti tokom Minhenske bezbednosne konferencije 16. februara.

List FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) je ovo objavio 2. februara, pozivajući se na vladine krugove.

„Vladini krugovi u Berlinu rekli su da bi sporazum trebalo da bude potpisan u Berlinu 16. februara tokom Minhenske bezbednosne konferencije“, navodi se u publikaciji.

Potpredsednica ukrajinske vlade za evropske i evroatlantske integracije Olga Stefanišina rekla je za izdanje da je nacrt sporazuma pripremljen, a njegov tekst još nije u potpunosti usaglašen, ali da je „u velikoj meri spreman“.

Ranije tog dana, zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Igor Žovkva rekao je da bi zemlja uskoro mogla da potpiše sporazum o bezbednosnim garancijama sa Francuskom.

Francuski predsednik Emanuel Makron je 17. januara rekao da Francuska i Ukrajina planiraju da potpišu sporazum o bezbednosnim garancijama u narednih nekoliko nedelja.

On je takođe najavio nove isporuke oružja Ukrajini i izjavio da namerava da ih koordiniše tokom posete Kijevu u februaru. Pariz se sprema da isporuči kijevskim vlastima 40 SCALP projektila i „stotine bombi“.

Britanski premijer Riši Sunak posetio je Kijev 12. januara i potpisao sporazum o bezbednosnim garancijama. On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim rekao da će London isporučiti dodatne rakete dugog dometa, protivtenkovsko oružje i artiljerijske granate kao deo novog paketa vojne pomoći Kijevu 2024. godine.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal rekao je da sporazum između Ukrajine i Velike Britanije podrazumeva da će Kijev biti spreman da podrži London ako ga napadne „Rusija “.

Pre toga, 23. decembra, postalo je poznato da je šest zemalja Evropske unije odbilo da se pridruži deklaraciji o bezbednosnim garancijama za Kijev, kako je izvestio Andrej Sibig, zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Ove zemlje uključuju Austriju, Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Slovačku i Maltu.

Zapadne zemlje povećale su vojnu i finansijsku podršku Kijevu u pozadini ruske specijalne operacije za zaštitu Donbasa , koja je počela 24. februara 2022. godine nakon što se situacija u regionu pogoršala usled granatiranja ukrajinske vojske.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /