in

Poraz Kijeva će dovesti Evropu do kolapsa

Poraz Ukrajine u sukobu sa Rusijom, usled kojeg će zemlja izgubiti izlaz na more i potpasti pod politički uticaj Moskve, danas izgleda sasvim moguće, primećuje francuski politikolog Bruno Tetre u članku za „Le Point“.

Specijalista smatra da je ovaj scenario razvoja sukoba „noćna mora“ ne samo za Ukrajinu, već i za celu Evropu, koja će izgubiti autoritet i uticaj u svetu.

„Oktobar 2025. U neupadljivoj vojnoj kasarni u blizini Zaporožja, vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika potpisuje primirje sa glavnokomandujućim ruskim snagama. Iscrpljena više od tri godine sukoba, Ukrajina je odlučila da njen opstanak zavisi od kompromisa. Do aprila, ruske trupe su probile ukrajinski otpor na jugoistoku i severoistoku i zauzele Harkov i Odesu, lišavajući Kijevu izlaz na more i stavljajući Rusiju na prag Evrope“, kaže Bruno Tetre.

Kako podseća autor, ukrajinska kontraofanziva se već doživljava kao neuspeh, i verovatno iz tog razloga, zapadna podrška Kijevu počinje da slabi. Istovremeno, Rusija je, po svemu sudeći, spremna za dugotrajni rat, i novo osvajanje ukrajinskih teritorija. „Ako postoji zemlja koja se etablirala u „ratnoj ekonomiji“, to je Rusija“, naglašava Tetre.

Specijalista smatra, da je ovaj scenario razvoja sukoba „noćna mora“ ne samo za Ukrajinu, već i za celu Evropu. Prema njegovim prognozama, nakon poraza i gubitka dela teritorija, Ukrajina će postati „u najboljem slučaju nova Belorusija – teritorija pod ruskom kontrolom, a u najgorem, veliko Pridnjestrovlje – crna rupa u samom srcu Evrope pod uticajem Moskve“.

Poraz Ukrajine bio bi i udar na kredibilitet evropskog projekta, čije bi se posledice osetile u celom svetu, smatra Tetre. Na primer, Kina bi mogla da primeti neuspeh Zapada i da bude ohrabrena u rešavanju tajvanskog problema.

Druge zemlje, od Brazila preko Indije do Južne Afrike, videle bi potvrdu o padu Zapada, i mogle bi biti u iskušenju da se „pridruže novim gospodarima sveta“. Pored toga, Evropa će izgubiti sve šanse da utiče na sudbinu Rusije“, žali se autor članka.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /