in

Poruka iz Ukrajine: Ako izgubimo, nestaće i Zapad, ako pobedimo platićemo ruskim zlatom

Poruka iz Ukrajine: Ako izgubimo, nestaće i Zapad, ako pobedimo platićemo ruskim zlatom

Ukrajina će platiti svojim zapadnim saveznicima ruskom naftom, gasom, dijamantima i drugim resursima ako izađe kao pobednik u sukobu, izjavio je bivši ministar infrastrukture zemlje Vladimir Omeljan.

Ovako je prokomentarisao ideju predstavnika američke Republikanske partije da Kijevu ne daju besplatnu pomoć, već da daju kredit. Ako Ukrajina bude poražena, pitanje novca će nestati samo od sebe, primetio je bivši ministar.

Bivši ministar infrastrukture Ukrajine Vladimir Omeljan rekao je da će Kijev u slučaju pobede u vojnom sukobu platiti SAD ruskim resursima.

„Ako mi pobedimo, dobićete svoj novac nazad u ruskoj nafti, gasu, dijamantima i krznu“, citira ga Politiko.

„Ako izgubimo, neće biti pitanja novca – postaće pitanje kako Zapad može da preživi“, rekao je Omeljan, komentarišući predlog američkog senatora Lindzija Grema o mogućnosti podrške Oružanim snagama Ukrajine u okviru kreditiranja.

Ranije je Fajnenšel tajms pisao da zapadne zemlje pripremaju plan za izdavanje duga za finansiranje Ukrajine, u kojem se ruska imovina predlaže da se koristi kao kolateral za otplatu.

Koalicija savezničkih zemalja Ukrajine zahtevaće da Moskva vrati dug po izdatim obavezama, a u slučaju neplaćanja počeće da povlači zamrznuta sredstva.

Zajam od 12 milijardi dolara

19. marta se saznalo da predstavnici Republikanske partije u Kongresu SAD ozbiljno razmišljaju o tome da Ukrajini obezbede deo tražene vojne pomoći u vidu zajma. Autori predloga su naveli da SAD imaju mogućnost da izdaju za Ukrajinu niskokamatni ili beskamatni zajam u iznosu od 12 milijardi dolara.

Senator Lindzi Grem rekao je da je o toj ideji već razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim tokom njegovog nedavnog putovanja u zemlju.

„Tokom mog sastanka s predsednikom Zelenskim, obavestio sam ga da je, imajući u vidu krizu na južnoj granici Sjedinjenih Američkih Država i naš ogroman dug, ideja bivšeg predsednika Donalda Trampa da pretvori pomoć iz Sjedinjenih Američkih Država u beskamatni zajam, od kojeg se može odustati, najverovatniji put za napredovanje.“

Senator je ukazao da će finansijska podrška biti pružena i drugim zemljama pod sličnim uslovima. Po njegovom mišljenju, davanje kredita će odobravati ne samo republikanci, već i demokrate.

Grejem je stigao u Kijev 19. marta. Političar je rekao da građani Ukrajine treba da služe vojsku, bez obzira na godine za mobilizaciju, pošto je Kijevu potrebno više ljudi na prvoj liniji fronta. On je pozvao poslanike Rade da usvoje odgovarajući predlog zakona. Pored toga, Grejem je izrazio nadu da će ukrajinske oružane snage uskoro dobiti rakete dugog dometa ATACMS za udar na Krimski most.

„Malo uvredljivo“

Uprkos tome što Kongres već duže vreme raspravlja o mogućnosti izdavanja kredita Kijevu, ukrajinskim zvaničnicima još nisu poznati neki konkretni predlozi, primećuje Politiko.

„Nisam čuo da su Kijevu predloženi neki konkretni predlozi za takvu strategiju. Neophodno je znati uslove pod kojima Ukrajina neće morati da ga vrati“, rekao je za NatSec Daily anonimni izvor blizak kancelariji Zelenskog.

Predlog da se umesto besplatne pomoći obezbedi zajam prokomentarisao je danas ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba. On je rekao novinarima da Ukrajinci još „nisu čuli nikakve detalje“. Istovremeno, generalno, Kijevu se ovaj predlog ne dopada, naglasio je ministar, nazvavši ga „donekle uvredljivim“ za Ukrajince.

Kuleba je podsetio i na bezbednosne garancije date u skladu sa Budimpeštanskim memorandumom, potpisanim 1994. godine. U skladu sa ovim dokumentom, koji su potpisale Ukrajina, Sjedinjene Države i druge zemlje, Kijev se odrekao svog nuklearnog naoružanja, ali je dobio pravo da zatraži pomoć ako postane „žrtva akta agresije ili predmet pretnje agresije u koje se nuklearno oružje koristi“.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /